Kako pripremiti raštiku

Kako pripremiti raštiku

Stigli su hladniji dani, što znači da je vrijeme za lisnato povrće koje pruža osjećaj topline. Raštika je jedna od omiljenijih namirnica u Primorju i Dalmaciji, no sve se više može pronaći i na kontinentalnim stolovima. Ova biljka zelenih listova naziva se i rašćika, raštan ili lisnati kelj i smatra se jednom od najstarijih povrtnih kultura u svijetu. Radi svog dobrog podnašanja raznih vremenskih uvjeta uzgaja se cijele godine, no najčešće se jede za vrijeme zime jer je tada mekanija i slađa u okusu.

Ovo povrće karakteristično je prema zelenoj boji koja dolazi u mnogim nijansama, no ono također može biti i crvena, ljubičasta ili crna. Okus raštike je gorkasto slatki, baš kao i ostalo povrće iz skupine zelja. Raštika se tradicionalno priprema na pari ili se kuha, a često se poslužuje na način kao i blitva. Kuhana verzije raštike sadrži samo 49 kalorija, što znači da se može jesti do mile volje bez ikakvog straha od debljanja. Bogata je C vitaminom i vitaminima iz B skupine, i kao takva savršen je izbor za hladnije dane kada mnogima imunitet opada.

Tradicionalno, raštika se priprema na lešo i često je prilog drugim jelima. Savršeno se slaže s krumpirom, rižom, mesom peradi, kobasicama. U Dalmaciji često se poslužuje uz janjetinu na lešo, ili s ovčetinom. Mnogima služi i kao zamjena za kiselo zelje. Stoga, ako nikada niste probali raštiku, sada je pravo vrijeme. Kako je najbolje pripremiti raštiku? Bez dvojbe, kuhanu. Donosimo vam recept za zelenu maneštru s raštikom koja se može pripremiti i bez mesa -

Sastojci: 1 kilogram raštike, 400 grama krumpira, 1 kilogram suhoga mesa po izboru, 6 litara vode, 2 manje žličice svinjske masti, maslinovo ulje, sol i papar. Priprema: Prvo zagrijte lonac s vodom u kojeg ćete ubaciti prethodno oprano te dobro osušeno meso. Meso kuhati do 1 sat i 30 minuta. Kada je meso kuhano izvadite ga van i narežite na sitnije komade. U ostatak vode ubacite krumpir koji ste prethodno narezali na kockice i raštiku. Dodajte svinjsku mast i začinite. Sve skupa kuhajte do 20 minuta. Prije posluživanja jelo je potrebno poškropiti s malo maslinovog ulja. Raštika će ovome jelu dati potrebnu toplinu okusa.

Postoje mnogobrojni načini za pripremu i posluživanje raštike, no mnogi najčešće biraju opciju kuhanja i posluživanja uz glavno jelo. Često zamjenjuje blitvu kao prilog uz ribu. Najzdravija je ako se kuha na pari i obrađuje na manjoj temperaturi. Ovako obrađena raštika može se umiješati u razne tjestenine ili rižota jer se savršeno nadopunjuje uz kremaste note. Iako se često jede uz ribu ili pernato meso, ona se veoma dobro slaže i s janjetinom.

Samo posluživanje raštike ponajviše ovisit o vama, o tome kakva jela preferirate i koje okuse najviše kombinirate. Imajte na umu da raštika ima gorsko slatku notu, stoga se ne slaže s namirnicama koje imaju sličan okus. Najbolje se slaže sa mesom koje ima neutralan okus. Uz raštiku možete poslužiti i slatke ili kiselo slatke umake, salatu koja je također malo neutralnija u okusu (zelena salata). Pripremljena mora se konzumirati odmah. Potrebno je naglasiti kako se ona može i zamrznuti i čuvati u škrinji.


Tagovi: