Kako pripremiti lungić

Hrana i piće

Kako pripremiti lungić

Kako pripremiti lungić, kralj mesa

Znate li što je lungić, ili kako ga iz milja još mnogi zovu pisanica ili ribica? Najveći mesoljupci tvrde kako je riječ o najboljem komadu svinjetine. Mnogi vrsni kuhari govore kako je lungić zapravo jedan od kraljeva mesa, a najčešća pogreška koju mnogi od nas rade prilikom njegove pripreme je predugo pečenje. Lungić ili kako ga još mnogi nazivaju lažni biftek slovi kao najfiniji dio svinjskog mesa. Mnogi koji se razumiju u pripremu mesa će vam reći kako je upravo lungić najukusniji dio svinjskog mesa.

Da bi znali kako pripremiti lungić prvo moramo znati o kakvom komadu mesa se radi. Kako opisati lungić? Radi se o duguljastom djelu mišića koji zbog svojeg specifičnog izgleda nosi i ime svinjski biftek. Kako pripremiti lungić? Lungić se mora pripremati pažljivo jer zbog male prisutnosti masnoće on zahtijeva kratku pripremu kako se ne bi presušio. Lungić se najčešće peče u komadu, reže na manje medaljone koji se pripremaju u umaku, ili se razreže po duljini i puni.

Kako pripremiti lungić, najbolji načini za pripremu lungića

Prije određenog načina pripreme file je važno očistiti od prisutnih žilica, i naravno meso začiniti po želji. Začini se najčešće dodaju suhim trljanjem prije procesa obrade mesa, ili marinadom par sati do dan prije. Lungić će dati najviše okusa ako ga očistite i uronite u ulje sa začinima i zatim stavite u hladnjak preko noći. Kako pripremiti lungić? Lungić je svakako najskuplji dio svinjetine i kao takav traži kraću termičku obradu. Kod pripreme treba voditi brigu da se meso ne isuši. Donosimo vam tri najbolja načina kako pripremiti lungić a da on uvijek ispadne savršen.

Tavica i pećnica su dva najčešća načina kako mnogi pripremaju meso, ali da li znate da postoji procedura gdje meso prvo pripremite u tavi i zatim pećnici za kraj? Donosimo vam jednostavan recept za pečeni lungić. Ovdje u vrućoj tavi prvo dobro prepečete lungić dok ne dobi lijepu boju, nakon toga ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Kada je lungić pečen omotajte ga u aluminijsku foliju prije posluživanja kako bi sačuvao sve sokove. Punjeni lungić zahtijeva malo veću pripremu, no rezultat je odličan i sočan komad mesa gdje se traži komad više. Ako želite puniti lungić najbolje je da se koristite tehnikom zvanom “butterfly”, njome dobivate odrezak koji se izravna batom. Kada istučete komad odreska meso tada možete puniti sa šunkom i sirom, raznim kombinacijama povrća. Nakon punjenja komad mesa zarolate i zatvorite čačkalicama i pečete na grilu ili u pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Lungić također možete pripremiti u lisnatom tijestu, i to na sasvim jednostavan način.

Lungić je potrebno najprije karamelizirati na tavi, i dok je još vruć premazati ga senfom. Meso se treba u potpunosti ohladiti prije daljnje pripreme. File se zatim omota blanširanim listovima špinata, i po želji kriškama pršuta i sira. Sve zajedno se omota i stavi u plastičnu foliju u hladnjak na sat vremena. Nakon što se meso ohladilo i stislo ono se omota razvučenim lisnatim tijestom. Punjeno tijesto se zatim premaže žumanjkom i vodom i stavi se peći na 180 stupnjeva do 45 minuta.

Kako pripremiti lungić, najbolji prilozi uz lungić

Lungić je meso koje zahtjeva posebnu pažnju i brigu oko same pripreme, što ne možemo reći i za priloge koji najčešće dolaze uz njega. Naveli smo vam tri najjednostavnija načina kako pripremiti lungić, vrijeme je da se pozabavimo s najčešćim prilozima koji dolaze uz njega. Mnogi od nas su naučeni na osnovne priloge koji dolaze uz komad svinjetine, tako na mnogim stolovima nalazimo pečeni krumpir, razne salate. Kako napraviti savršen prilog uz lungić? Prvo je bitno obratiti pažnju na način pripreme lungića i sukladno tome odabrati namirnice za prilog.

Primjerice ako pečete lungić u tavi i pećnici, uz to će se najbolje slagati određeno pečeno povrće. Umjesto krumpira inspiraciju možete potražiti u špinatu sa češnjakom, kombinaciji kelja i bijelog graha, blitve i krumpira, pečene šparoge s balzamičnim octom. Punjeni lungić će s druge strane tražiti prilog sličan riži s umakom. Ovdje se možete pozabaviti s divljom rižom u kombinaciji sa sušenom rajčicom, quinoa s crvenom paprikom i bosiljkom, mladom mrkvom u umaku od brusnica kao i pire krumpir s pečenim češnjakom. Lungić u lisnatom tijestu će tražiti jednostavan umak uz njega kao i jednostavnu salatu.

Savršen umak za ovako pripremljeno meso mogu biti razni crveni i bijeli umaci, kao i najjednostavnija zelena salata. Sada kada znate kako pripremiti lungić, kao i koji načini za pripremu su najjednostavniji ne preostaje vam ništa osim baciti se na posao i uživati u savršenom okusu kralja mesa.

Tagovi: