Kako pripremiti juneći ramstek

Što je i kako pripremiti juneći ramstek?
Juneći ramstek jedno je od najcjenjenijih komada govedine, te je poznat po svojoj sočnosti, bogatom okusu i mekoći. Riječ je o odresku iz dijela leđa goveda, točnije iz mišića koji se vrlo malo koristi, što rezultira mekanim mesom idealnim za brzu pripremu. Kod nas je ramstek vrlo popularan u restoranima, ali jednako se priprema i u domaćinstvima, posebno kada želimo impresionirati goste ili pripremiti ukusan obrok za posebne prigode. Kako pripremiti juneći ramstek počinje razumijevanjem samog mesa. Dobar ramstek treba biti ravnomjerno prošaran tankim slojevima masnoće, što mesu daje sočnost i aromu prilikom pečenja. Prilikom kupnje važno je birati svježe meso jarko crvene boje i elastične teksture. Najbolji rezultati postižu se korištenjem mesa koje je odležalo najmanje sedam dana. Takav proces pomaže u omekšavanju vlakana i intenzivira okus. Bitno je odabrati kvalitetni komad mesa iz dobrog uzgoja, jer ćete tako postići dobar krajnji rezultat. U nastavku ćemo detaljnije objasniti kako pripremiti juneći ramstek.
Kako ispeći i kako pripremiti juneći ramstek
Kako postigli odlične rezultate, bitno je znati kako pripremiti juneći ramstek. Prvi korak je vađenje mesa iz hladnjaka barem 30 do 60 minuta prije pečenja. Ovo je važno jer će ramstek sobne temperature ravnomjernije peći, izbjegavajući hladnu jezgru i prepečenu koru. Nadalje, posušite meso s papirnatim ubrusom. Ovo omogućuje lijepo zapečenu koricu i sprječava kuhanje mesa u vlastitim sokovima. Nakon toga, meso lagano premažite s malo maslinova ulja, te posolite i popaprite ga po želji. Sljedeći korak u procesu kako pripremiti juneći ramstek je marinada. Možete ga marinirati u jednostavnoj mješavini maslinova ulja, ružmarina, češnjaka i malo limunove korice, no nemojte ga predugo staviti u marinadu, jer će inače izgubiti svoj izgubi autentičan okus mesa. Ako želite bogatiji okus, možete koristiti suhi rub od začina poput dimljene paprike, mljevenog crnog papra, suhog timijana ili čak mljevenih sjemenki gorušice. Pravilna priprema prije pečenja osigurava da ramstek ostane sočan i pun okusa.
Tehnika kako pripremiti juneći ramstek
Nakon što znate kako pripremiti juneći ramstek, slijede upute za pečenje. Postoji nekoliko načina kako ispeći i kako pripremiti juneći ramstek. Možete ga ispeći na grill tavi, u pećnici ili na roštilju. Najčešće se koristi grill tava ili roštilj, jer daju lijepu koricu i karakterističan dimljeni okus. Prije nego stavite meso na tavu, ona mora biti jako zagrijana jer to daje mesu finu koricu i bogat okus. Ramstek se peče 2 do 4 minute sa svake strane, ovisno o debljini i željenom stupnju pečenosti. Tijekom pečenja meso ne treba pomicati niti pritiskati, kako se ne bi izgubili prirodni sokovi. Nakon pečenja, potrebno je ostaviti meso da malo odstoji 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi, pokriveno aluminijskom folijom, jer to omogućuje redistribuciju sokova unutar mesa, što ga čini još sočnijim. Ako meso režete odmah nakon pečenja, sokovi će iscuriti i ramstek će postati suh. Tijekom serviranja možete dodati kockicu maslaca na vrh, malo svježeg peršina ili servirati uz priloge poput pečenog krumpira ili povrća s grilla.
Tagovi: