Kako prepoznati kondilome

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati kondilome

Kako prepoznati kondilome i što ih uzrokuje?

Kondilomi su genitalne bradavice koje nastaju radi humano papilomavirusa. Kako prepoznati kondilome? Navedene bradavice se najčešće pojavljuju na spolnim organima oba spola, a one mogu biti velike ili male, mogu se pojaviti samostalno ili u skupinama. Gotovo uvijek se prenose spolnim putem ili preko određenog kontakta sa zaraženom kožom. Ukoliko primijetite pojavu kondiloma potrebno je obratiti se svome liječniku, točnije ginekologu kako bi se napravila biopsija tkiva i kako bi se bradavice što prije otklonile. Kako prepoznati kondilome i što ih uzrokuje? Šiljaste kondilome dokazano uzrokuje virus HPV-a kod aktivno spolnih osoba.

Ono što je važno naglasiti je da se oni mogu pojaviti i kod pada imuniteta osobe. Neke stvari bitnije utječu na njihovu pojavu, a to su: Nezaštićeni spolni odnos, postojanje još jedne spolne bolesti, rana seksualna aktivnost, narušeni i slabi imunološki sustav. Kondilomi se najviše pojavljuju kod seksualno aktivnih mladih osoba. Oni se mogu prenijeti oralnim, vaginalnim i analnim seksom, i isto tako se ne moraju pojaviti odmah nakon seksa već se mogu pojaviti i do nekoliko mjeseci kasnije. Sami kondilomi mogu biti manji i nevidljivi našem oku, i isto tako mogu biti boje naše kože ili ponešto tamniji. Po obliku mogu nalikovati na cvjetaču i biti glatki na dodir, isto tako mogu biti ravni ili uzdignutiji. Mogu se pojaviti na penisu, vagini, anusu, a sami oralni kondilomi na jeziku te usnama.

Kako prepoznati kondilome i kako spriječiti njihov nastanak?

Najvažnija stavka je paziti s kime stupate u seksualne odnose, ali isto tako koristiti i neki oblik kontracepcije prilikom odnosa. Najsigurniji način za zaštitu je svakako cijepljenje protiv HPV-a, na ovaj način se sprječava bilo kakva mogućnost pojave virusa. Kod žena je bitno da redovito idu na ginekološke preglede i da rade papa test kako bi se vidjele eventualne promjene koje ukazuju da postoji mogućnost postojanja HPV-a u tijelu. Kako prepoznati kondilome i kako spriječiti njihov nastanak?

Zaštićeni spolni odnos, redoviti ginekološki pregledi i isto tako redovita i temeljita higijena mogu vas spasiti od zaraze kondiloma. U slučaju da oba partera imaju kondilome, bitno je da se liječe u isto vrijeme i da slijede upute sa strane liječnika. Veoma je jednostavno odgovoriti na pitanje kako prepoznati kondilome, što znači da nije potrebna specijalna dijagnoza. Kondilomi se podjednako pojavljuju kod oba spola i često njihovo liječenje izgleda jednako kod oba spola.

Kako prepoznati kondilome i kako ih se riješiti?

Pošto sada znamo kako prepoznati kondilome, bitno je da isto tako znamo kako ih se možemo riješiti? Same bradavice nekada neće biti potrebno rješavati ili ukloniti, osobito ako ne stvaraju neki problem. Kod mladih i zdravih osoba one će nestati same od sebe. Ali ako one uzrokuju nelagodu, svrbež i bol, tada se kondilomi mogu ukloniti kirurškim putem ili zamrzavanjem, putem struje ili uz pomoć lasera. Sve navedene metode su bezbolne za osobe i isto tako ne ostavljaju nikakve posljedice.

Moramo naglasiti kako postoji mogućnost da se bradavice vrate, ali isto tako s ponovljenim tretmanom one opet nestaju. Liječenje oba partnera je poželjno u isto vrijeme, kao i zaštićeni seksualni odnos. U zaključku, kondilomi se pojavljuju radi virusne infekcije HPV-a. Oni se prenose putem nezaštićenog spolnog odnosa. Kako prepoznati kondilome? Riječ je o bradavicama koje mogu biti ravnije ili uzdignutije, mogu biti boje kože ili tamnije, mogu se pojaviti bez simptoma ili mogu imati simptome u obliku neugode, svrbeži te boli.

Tagovi: