HPV kod muškarca i žena – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

HPV kod muškarca i žena - uzrok, simptomi i liječenje

Što je HPV

HPV humani papiloma virus je među najčešćim spolno prenosivim infekcijama. Humani papiloma virus je vrsta virusa koji inficira genitalno područje i uzrokuje stvaranje bradavica poznatih kao kondilomi. Postoji nekoliko vrsta ovog virusa koji utječu na promjene u genitalnoj regiji, od kojih više od 12 uzrokuje rak vrata maternice. Kada virus uđe u telo on uzrokuje ponavljajuće infekcije.

Kod osoba čiji je imunitet oslabljen, promjene su vidljive kada se virus manifestira u obliku genitalnih bradavica, djelomično tvrdih, koje dosežu 2 do 4 cm. Mnogi se javljaju pojedinačno ili u velikom broju, nisu bolni i uzrokuju svrbež. Potrebno je od 6 mjeseci do 2 godine da se pojave simptomi. Procjenjuje se da je broj ljudi zaraženih nekom vrstom HPV virusa između 30% i 50% u žena i 50% u muškaraca. Iako se infekcija najčešće javlja u dobi od 16 do 20 godina nakon početka spolne aktivnosti, virus se može dobiti u bilo kojoj dobi.

HPV simptomi i dijagnoza

Humani papiloma virus uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme u oba spola i infekcija je prilično česta. Postoji nekoliko različitih metoda dijagnoze. Bradavice se mogu naći na vanjskoj strani genitalija tijekom pregleda u ordinaciji. No, kada se pojave na cerviksu, ne mogu se otkriti golim okom, zbog čega je ženama potrebna kolposkopija i PAPA test. Na temelju ginekoloških pregleda mogu se identificirati promjene i odstraniti kondilomi prije nego nastane kancerogena promjena. Osim toga, danas su dostupni detaljni testovi koji mogu otkriti prisutnost virusa.

Na temelju prikupljenih uzoraka provjerava se prisutnost HPV tipova. Rano otkrivanje virusa kod osobe smanjuje mogućnost raka. Liječenje genitalnih bradavica HPV-a uključuje njihovo fizičko uklanjanje jednom od dostupnih metoda. Treba imati na umu da se virus ne može eliminirati iz organizma i uvijek postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja. Stoga, veliku važnost treba dati mjerama zaštite. Jačanje imunološkog sustava, izbjegavanje nezaštićenih spolnih odnosa i održavanje intimne higijene je od velike je važnosti.

Metode liječenja HPV-a

Određivanje metode uklanjanja kondiloma ovisi o njihovom obliku, položaju, veličini i broju. Krioterapija je metoda koja ima za cilj uništavanje bradavice smrzavanjem. To je vrlo prikladna metoda za manje lezije i smatra se vrlo učinkovitom. Jedna od mnogih metoda koje se koriste je elektrokauterizacija, gdje se bradavice uklanjaju spaljivanjem. Uporaba radio valova u uklanjanju kondiloma je vrlo česta. Smatra se najsigurnijom metodom koja izbjegava stvaranje ožiljaka na okolnom tkivu.

Lasersko uklanjanje je postupak koji je prikladan za velike bradavice i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Kada druge metode ne daju željene rezultate ili druge isprobane metode nisu učinkovite, tada se preporučuje ova vrsta uklanjanja. Postoji mogućnost liječenja posebnim kremama, ali je učinkovitost niža. Cjepivo je vrlo učinkovito u prevenciji rizika od HPV-a, a učinak je prilično velik. Iz tog razloga se savjetuje cijepljenje u mladoj dobi kako bi se smanjio rizik od infekcije. Osim cjepiva, važno je da muškarci poduzmu mjere opreza. Izbjegavanje rizičnih spolnih kontakata i korištenje kondoma važne su mjere za sprječavanje prijenosa HPV-a.

Tagovi: