Kako postati vegetarijanac od danas

Zanimljivosti

Kako postati vegetarijanac od danas

Kako postati vegetarijanac, savjeti za početnike

Razmišljate o tome da postanete vegetarijanac, ali ne znate kako bi započeli s novim načinom prehrane? Kako postati vegetarijanac nije težak proces, kao i u svemu bitna je želja i motivacija. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta za početnike u svijetu vegetarijanstva. Znamo kako je prvi važan korak prehrana. Vaša prehrana je vaša osobna stvar, i to znači da ne morate slijediti nikakva pravila ili trendove koji nadmeću drugi vegetarijanci, krenite svojim tempom.

U redu je krenuti polako i postupno, naglo izbacivanje mesa iz prehrane nije poželjno, već se radi o postepenom procesu. Probajte jedan dan u tjednu za početak imati post, ili svaki tjedan postepeno izbacite jednu vrstu mesa iz prehrane. Razgovor s najbližima također pomaže, recite kako ste donijeli tu odluku radi sebe i kako očekujete razumijevanje umjesto kritika.

U slučaju kako postati vegetarijanac internet je definitivno vaš najbolji prijatelj, upravo na njemu možete pronaći brojne informacije vezane za recepte, kako pronaći zamjenu za meso i kako se prilagoditi na novi način života. Donošenje odluke o promjeni prehrane nikada nije lako, zato je važno sebi dati vremena i prostora.

Kako postati vegetarijanac, osnovni koraci

Prvi i osnovni korak u kako postati vegetarijanac je da se zapitate zašto to činite? Iako je to vaš osobni odabir, mnogi dijele razloge na tri glavna motiva: Etički razlozi, smatrate da je ubijanje i konzumirane životinja pogrešno. Zdravstveni razlozi, smatrate da će vam ova prehrana pomoći da se osjećate bolje i da smršavite. Modni razlozi, jednostavno želite probati nešto što je u trendu.

Drugi korak je zapravo pitanje kako početi? Točnije bitno je da naučite što je vegetarijanska prehrana. Postoje dva načina kako postati vegetarijanac, nagli i postupni način. Nagli način je odluka “Od danas više ne jedem meso”, dok je postupna “Od danas ću polako izbacivati meso iz prehrane”. Postupni prelazak je svakako lakši način, daje vam dovoljno vremena da istražite vegetarijansku prehranu i da nađete odgovarajuću zamjenu za meso.

Treći korak je informiranje, informirajte se prije bilo kakve nagle odluke. Pod informirajte se mislimo na beneficije vegetarijanske prehrane i koje su njene prednosti a koje mane. Svi navedeni koraci dovesti će vas do toga da ćete postupno svoje mesne obroke zamijeniti bezmesnim zdravim obrocima. U početku će biti veoma teško integrirati vegetarijanstvo u vaš svakodnevni život, osobito kada ćete se naći u situaciji kada ćete jesti vani jer nemate vremena kuhati, srećom danas možemo pronaći ogromnu ponudu vegetarijanskih jela u gotovo svakom restoranu ili fast food lancu prehrane.

Kako postati vegetarijanac, slušajte sebe

Kako postati vegetarijanac neće biti lagan proces, na tom putu slušat ćete kritike kao i razmišljanja drugih, no nemojte dopustiti da to djeluje na vas. Prvenstveno slušajte sebe i svoje želje kao i potrebe. Ako ste odlučili napraviti veliku promjenu u vašem životu bitno je da on nje ne odustajete. Morate znati da ako ćete se zaputiti stazom vegetarijanstva da je to sasvim drugi svijet, svijet koji ne donosi samo različitu prehranu nego i svijet koji donosi mnoge kritike i krive poglede.

Vaš život je samo vaš, i vaša odluka o tome kako ćete se hraniti i koji su razlozi iza toga moraju biti jasni samo vama i nikome drugom. U današnjem svijetu smo često svjedoci raznih kritika na temu svačega, a vegetarijanstvo i veganstvo su na udaru kada je u pitanju način prehrane. Bez obzira na to koji motivi vas pokreću da postanete vegetarijanac, moramo vas upozoriti da proces kako postati vegetarijanac nije lagan posao i da će vas koštati ponešto živaca i vremena da se prilagodite.

Uspjeh u postajanju vegetarijancem ovisi isključivo o vama, točnije vašoj motivaciji, želji, upornosti i spremnosti. Zapamtite da će vam odluka o vegetarijanstvu unijeti drastične promjene u život, na početku ćete se susretati s raznim borbama i možda ćete povremeno htjeti odustati, naravno to je sve normalni dio procesa kako postati nešto o čemu ste do sada samo razmišljali.

Tagovi: