Kako posaditi avokado

Kako posaditi avokado

Kako posaditi avokado tropsku biljku

Avokado je biljka koja originalno potječe iz tropskih krajeva sa ukusnim plodom koje konzumiramo kao voće. Danas se u svim supermarketima i trgovinama mogu nabaviti plodovi ovog voća u svako doba godine koje je vrlo ukusno i hranjivo.

Kada razrežete plod u sredini ćete naići na veliku košticu koja je zapravo sjeme ploda i služi za rast nove biljke u zadovoljavajućim uvjetima. Kako posaditi avokado možete na dva načina: ili uzgojiti iz sjemena ili možete nabaviti već uzgojenu biljku u bolje opremljenim vrtnim trgovinama biljaka. Biljka avokada se može uzgajati u posudama, te biti ukras u vašem domu ili vanjskoj terasi, no ova biljka se može zasaditi i u vrtu uz pravilnu zaštitu tokom zimskih mjeseci.

Ukoliko nabavite gotovu sadnicu već izraslu nekoliko desetaka centimetara preostaje vam daljnja briga oko ove tropske biljke. Međutim, ukoliko se pitate kako posaditi avokado uzgojem iz koštice, sjemena imat ćete pred sobom pravi mali izazov. Postupak uzgoja iz koštice je jednostavan i možda će vam vlastiti uzgoj predstavljati veći užitak jer ste sami uzgajali i gledali kako vaša biljka klije i raste.

Kako posaditi avokado iz sjemena klijanjem u vodi

Odlučili ste se na pothvat uzgoja iz sjemena biljke avokada, pa razmišljate što trebate poduzeti i kako posaditi avokado. Sjeme odnosno košticu ćete uzeti od zrelog ploda i pažljivo je odvojiti od ploda da je ne oštetite. Pripazite da plod avokada ne bude prezreo i da nema crne mrlje na svojoj kori.

Klijanje sjemena se može izvesti na dva načina: u vodi i u zemlji. Sjeme će bolje klijati u vodi, a za to vam je potrebna filtrirana voda koja nema klora i ostalih minerala koje se nalaze u pitkoj vodi iz pipa. Potrebna vam je uska čaša, tri čačkalice i filtrirana topla voda. Sa tri čačkalice probit ćete košticu ne dublje od 3 mm jer ćete tako napraviti stalak i košticu uroniti u vodu samo sa njenim širim krajem. Voda će isparavati pa će biti potrebno dolijevati vodu uvijek do istog nivoa kao na početku. Čašu sa košticom uronjenom u vodu treba držati na toplom, svjetlom i suhom mjestu.

Klijanje će vam biti vidljivo i potrebno je ponekad i do tri mjeseca do prvog klijanja, u rijetkim slučajevima taj period može biti i do šest mjeseci. Kada sjeme dobije korijenje od 3 cm slijedi presađivanje u zemlju. Način kako posaditi avokado nakon što sjeme pusti korijenje u teglicu ili vrt treba biti vrlo pažljiv kako ne biste oštetili dugo očekivano klijanje.

Kako posaditi avokado iz sjemena klijanjem u zemlji

Kako je avokado u svom prirodnom okruženju zapravo drvo koje može narasti i do 2, 5 metra nakon desetak godina, pogodna je i za ukras u kući ili vašoj terasi jer prvih godina bit će to mala biljka. Također, ne morate očekivati da će odmah izrasti u drvo jer kućni uvjeti nisu zadovoljavajući da bi biljka dobila sve što inače dobiva u tropskim krajevima od vlažnosti, svjetla i kukaca potrebnih za oprašivanje.

Odlučili ste se na način kako posaditi avokado da to bude u zemlju, a bez obzira gdje ćete konačno biljku zasaditi u teglicu kao ukras u vašem domu ili u vrtu, sjeme ćete staviti na klijanje prvo u teglicu sa zemljom. Potrebno je košticu uroniti u zemlju dvije trećine same koštice. Ovim postupkom nećete moći pratiti kad dolazi do klijanja, međutim uz pravilno održavanje vlažnosti zemlje pojavit će se korijeni. Znak da su se korijeni pojavili je pukotina na sredini koštice iz koje će niknuti biljka. Kako bi vam to uspjelo osim što trebate održavati vlažnost zemlje potrebno je da teglicu poklopite prozirnim najlonom ili staklenkom kako bi klijanje imalo dovoljno topline i efekt staklenika.

Kako posaditi avokado uspješno dat ćemo vam još par savjeta vezano uz teglicu, ne smije biti metalna jer metal reagira na vanjske temperature i dno teglice treba imati pet rupa, može i četiri za drenažu zemlje. Korijenje ove biljke se brzo razvija i vrlo je rašireno pa će nakon par mjeseci kad biljka ojača biti potrebno presađivanje u veću teglu ili u vrt. Biljka zahtjeva toplinu, svjetlost i u našim krajevima ako je sadite u vrtu potrebno ju je zaštiti od vanjskih temperatura.


Tagovi: