Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Ovu biljku možete sami uzgojiti kod kuće

Zanimljivosti

Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Ovu biljku možete sami uzgojiti kod kuće

Ova biljka vam može ubiti želju za svim lošim porivima

U današnjem modernom dobu kada većina od nas vodi ubrzani način života, te često imamo pretrpane rasporede i prolazimo kroz razne stresne situacije, često ljudi razviju zbog toga određene loše životne navike, kao što su to pušenje cigareta, ispijanje alkohola ili konzumacije nezdrave hrane koja vrvi sa šećerom ili masnoćom. Znamo koliko su cigarete štetne za naše zdravlje jer sadrže u sebi nikotin koji je sam po sebi jako opasan te stvara ovisnost kod čovjeka. No, sreća je što možete prekinuti ovu ovisnost, ali na puno efektivniji način bez da morate se mučiti iz dana u dan i da osjećate onaj nervozni osjećaj zbog apstinencije. U nedavnim istraživanjima koji su se proveli u Njemačkoj se otkrilo da jedna određena biljka može pomoći kod čovjeka kod lakšeg odvikavanja od pušenja cigareta, kao i od alkohola i loše hrane. Ova biljka pomaže da vam suzbije želju u mozgu za cigaretama, pa tako i prema alkoholu i nezdravoj hrani.

Ova biljka se lako može od doma uzgojiti

Biljka o kojoj je riječ u ovom članku vam je stevia, a to je biljka koja potječe iz Paragvaja i pripada u redu krizantema. Već se dugi niz godina stevia koristi kao prirodni zaslađivač za kave, čajeve, kolače i ostale slastice, ne sadrži kalorije te je odlična za dijabetičare i sve ljude koje žele smanjiti unos šećera i dodatnih kalorija. No, nedavno su otkrili da stevia posjeduje i dobro medicinsko djelovanje. Također, osim što se stevia koristi u hrani, također se stevia koristi i u kozmetici. Stevia ima jako dobro djelovanje kod osoba koje imaju probleme s aknama ili žele spriječiti pojavu prvih znakova starenja. Možete ju upotrijebiti u maskama za lice kako biste zategnuli koži i učinili ju mekšom i glađom. Također je dobra za pripravke preparata za suzbijanje akni i prištića isto kao i za preparate koje služe protiv starenja. Stevia ima mnogobrojne dobre učinke te je jako dobro imati takvu biljku u svojoj kući.

Biljka vam je odlični nadomjestak za slatkiše, cigarete i alkohol

Ono zbog čega je stevia još dobra je što se ona veoma lako može uzgojiti od doma. Stevia je biljka koja raste tokom cijele godine, te cvata veći dio godine izuzev zime. Iako ne voli niske temperature, ova biljka može bez problema preživjeti zimu. U proljeće izbacuje nove listove i grane, te potom za sunčane dane ona izbacuje cvjetove. Kada kupite steviju, trebate ju zasaditi u teglu duboku 30 cm sa kvalitetnom zemljom. Ona voli sunce stoga ju stavite na direktno svijetlo i redovito ju zalijevajte kako se ona ne bi presušila. Ona može narasti na visinu od 40 cm te je bitno da ona ima oko sebe dovoljno mjesta za rasti. Presadite ju uvijek u proljeće. Tokom ljeta ju posebno puno zalijevajte. U jesen ona izbacuje cvjetove te isto tako raste i izbacuje nove listove. Kako biste dobili stevia prašak, trebate uzeti njene listove i sasušiti ih na jedan dan te ih onda možete istisnuti u prah s aparatom za mljevenje ili rukom čak. Prah uvijek držite iu dobro zatvorenoj posudi. Pazite da uvijek koristite zdrave listove. Nemojte pretjerano zalijevati kako korijen ne bi istrunuo, te pazite na kukce koji se motaju oko biljke.

Tagovi: