Kako oguliti tvrdo kuhano jaje

Zanimljivosti

Kako oguliti tvrdo kuhano jaje

Naučite kako oguliti tvrdo kuhano jaje

Kao što znate, postoje pravila kako ispravno skuhati jaja, da li kuhati starija ili svježa jaja tako postoje i pravila o svemu drugome u pripremi jela od jaja. Svježa jaja koristite za omlete, slastice i druga jela, a kuhajte starija jaja i pri tom naučite kako oguliti tvrdo kuhano jaje. Prvo pravilo je staviti jaja u hladnu vodu i onda pustiti da polako i prirodno zavrije. Nema dokaza da je jaja kuhana na pari lakše guliti.

Neki ljudi tvrde da dodavanje octa ili sode bikarbone kasnije olakšavaju guljenje tako skuhanih jaja, no ni to u praksi baš i nije dokazano. Jednostavna je procedura kako oguliti tvrdo kuhano jaje, stavite skuhana jaja u hladnu vodu koju možete i nekoliko puta promijeniti, jer vruća jaja brzo zagriju hladnu vodu, a u zadnju hladnu vodu možete dodati i kockice leda da se kuhana jaja brzo i potpuno ohlade da bi se mogla lako i brzo oguliti.

Dva puta hladna voda je trik kako oguliti tvrdo kuhano jaje

Na internetu se nudi puno raznih trikova o besprijekornom i brzom guljenju kuhanih jaja, preporučuju se i trikovi s čašom, možete isprobati sve trikove, ali na kraju ćete i sami doći do toga da dva puta hladna voda je trik kako oguliti tvrdo kuhano jaje najbolji i najjednostavniji trik. Kuhanje jaja započnite stavljanjem u hladnu vodu, a kuhana jaja naglo ohladite opet hladnom vodom koja će zaustaviti i prekinuti termički proces ispod ljuske i kad ga izvadite iz vode.

Kako oguliti tvrdo kuhano jaje kada ga dobro ohladite u hladnoj vodi je zbilja lako, jer se naglim hlađenjem vrućeg jajeta ljuska sama odvaja od još vrelog bjelanjka i kada ohlađeno jaje natucate o tvrdu površinu cijela ljuska se samo sljušti kao košuljica, a ostane lijepo i oblo tvrdo kuhano jaje neoštećeno jer se dijelovi bjelanjka nisu zadržali zalijepljeni za ljusku, što se kod kuhanih svježih jaja redovito dogodi, pa nakon guljenja dobijete “čupava jaja”.

Kako oguliti tvrdo kuhano jaje pod vodom

Kako god okrenemo tajna je u vodi i to u hladnoj vodi koja je potrebna za kuhanje starijih jaja (svježa se teže i neuredno gule), za hlađenje kuhanih jaja i za samo guljenje. Kako oguliti tvrdo kuhano jaje pod vodom, naravno, jaje mora prethodno biti dobro ohlađeno, a dovoljno ga je samo malo natući, pronaći u pukotini mali zračni džep i početi skidati ljusku zajedno s pokožicom ili membranom koja dijeli ljusku od jajeta.

Kako oguliti tvrdo kuhano jaje i zašto je to lakše činiti pod vodom je objašnjivo i posve razumljivo. Naime voda brzo prodire između membrane i glatke površine kuhanog jajeta, odvaja opnu od jajeta i vi lako, brzo i jednostavno skidate ljusku zajedno sa opnom na kojoj ne ostaje zalijepljen ni najmanji komadić kuhanog bjelanjka. Voda će usput i isprati sitne mrvice i komadiće ljuske, a oguljeno jaje će biti lijepo, glatko i oblo kakogod ga željeli servirati.

Tagovi: