Kako napraviti vrhnje za kuhanje

Hrana i piće

Kako napraviti vrhnje za kuhanje

Kako napraviti vrhnje za kuhanje od mlijeka

Postoji jedna brza zamjena slatkom vrhnju kada ga nemate u frižideru, nemate ga vremena praviti, a nemate vremena ni ići u dućan. Na čašu mlijeka dodajte malo brašna ili gustina, dobro razmutite da ne bude grudica i miješajući ulijte u jelo koje dovršavate, jelo će dobiti mliječni štih i biti zgusnuto kao i sa slatkim vrhnjem, poput hladnog zafriga. Ima i drugih načina kako napraviti vrhnje za kuhanje od mlijeka, kaoi zamjena koje dobro funkcioniraju.

Naravno da se jela mogu zgusnuti i bešamelom, pireom od rajčice, krumpira, buče, ali slatko vrhnje za kuhanje daje i slatkim i slanim jelima jednu posebnu kremoznost i viskoznost, a i okus. Uzmite pola litre mlijeka i pola žlice šećera kristala i miješajte dok se šećer ne otopi, a mlijeko dobije fini okus slatkoće, zatim dodajte jedan jogurt i sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu masu. Ulijte tu masu u staklene teglice ili staklene boce i spremite u frižider, iskoristite tijekom sedam dana.

Kako napraviti vrhnje za kuhanje sa svježim sirom

Ako odlučite napraviti varijant vrhnja za kuhanje sa mlijekom i maslacem, trebate 180 mililitara hladnog punomasnog mlijeka i 75 grama neslanog maslaca. Prvo otopite neslani maslac na laganoj vatri, zatim 15 mililitara maslaca umiješate u hladno, tu smjesu ulijte u ostatak maslaca i pjenjačom ga miješajte na laganoj vatri. Mlijeko ne smije zakipjeti, ali kada se počne zgušnjavati, miješanje dovršite mikserom kako bi dobili željenu gustoću za vaše vrhnje za kuhanje, ohladite, ulijte u teglice i trošite iz frižidera.

Svi mliječni proizvodi mogu poslužiti u pravljenju vrhnja za kuhanje, jasno, punomasno mlijeko je osnova, dodaci mogu biti grčki jogurt, svježi sir, posni sir, kremasti sir, ako vam treba za slastice može i mascarpone, ricota ili napravite vrhnje za kuhanje od šlaga. Kisele note sireva ili jogurta daju željeni okus, a tekstura sira glatko umiješana u mlijeko potrebnu konzistentnost domaćem vrhnju za kuhanje. Ponekada kiselu notu možete nadomjestiti limunovim sokom ili bijelim octom, a maslac nekim biljnim uljem.

Kako napraviti vrhnje za kuhanje na alternativne načine

Sva zamjenska, biljna mlijeka su alternativna mlijeka, a tu spadaju sojino, rižino, kokosovo, bademovo, zobeno, a postoje i biljna ulja, vrhnja i sirevi. Kako napraviti vrhnje za kuhanje na alternativne načine najviše zanima vegane i vegetarijance, ali i ljude koji su osjetljivi na laktozu iz običnog mlijeka. Pri izradi alternativnog, biljnog vrhnja za kuhanje se koriste se i zamjene za rafinirani šećer i to su obično med, javorov sirup, stevia, i slatko voće(datulje, smokve, banane).

Postoje i alternativna mlijeka u prahu koja inače služe za pravljenje šlaga, od kojih možete napraviti vrhnje za kuhanje, a kokosovo ulje ili avokado mogu zamijeniti masnoće i dodati kremoznost. Vrhnje pripremljeno na ovaj alternativni način je manje kalorično i smiju ga koristiti i oni koji su na dijeti, a prirodni zaslađivači su spas za ljude koji imaju problema sa šećerima. Ova vrhnja možete koristiti u svim jelima kao i ona kupovna, ali ona mogu jelima dati nešto drugačiji okus na koji se treba naviknuti.

Tagovi: