Uzgoj avokada iz koštice ploda – Kako uzgojiti avokado

Uzgoj avokada iz koštice ploda - Kako uzgojiti avokado

Avokado - općenito

Avokado je voće koje potječe iz Meksika i Srednje Amerike. Njegovo ime u prijevodu znači aligatorska kruška, što upućuje na njegovu grubu površinu kore i oblik. Botanički gledano, pripada obitelji Lauraceae, a znanstveno ime mu je Persea americana. Plod avokada ima oblik kruškolikog ili jajolikog oblika, sa zelenom kožom koja može varirati u nijansama od tamnozelene do crne, ovisno o sorti. Meso avokada je svijetlozelene boje i sadrži veliku količinu zdravih masti, posebice mononezasićenih masti, kao i vlakana, vitamina i minerala. Jedna od glavnih karakteristika avokada je visok udio zdravih masti, posebno oleinske kiseline, koja je povezana s smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Također, avokado je bogat kalijem, vitaminom K, folatima, vitaminom C i vitaminom E te sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa u tijelu. Često koristi u raznim jelima. Također se može koristiti kao zamjena za maslac ili majonezu u različitim receptima za pripremu hrane.

Avokado - uzgoj

Kako biste uzgojili avokado iz koštice, prvo će Vam trebati koštica avokada. Odaberite košticu od zdravog i zrelog avokada. Isperite košticu pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke pulpe. Pažljivo ogulite vanjsku smeđu ljusku kako biste otkrili unutarnji, glatki dio koštice. Postavite čačkalicu ili neki drugi mali predmet na koštici tako da polovina koštice bude potopljena u vodu, a druga polovina visi iznad. Možete koristiti čašu ili malu posudu s vodom. Stavite košticu na sunčano mjesto i redovito mijenjajte vodu svakih nekoliko dana. Nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci, trebali biste primijetiti da iz koštice izrasta korijen i izdanak. Kada se iz koštice razviju korijen i izdanak, presadite ga u posudu s tlom. Odaberite posudu koja je dovoljno velika i napunite je kvalitetnim tlo za sadnju. Držite sadnicu na svijetlom mjestu, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost u početku. Redovito zalijevajte biljku i pazite da tlo ostane vlažno, ali ne premokro. Kada biljka naraste, možete je podrezivati kako biste potaknuli bujniji rast. Također je važno osigurati joj dovoljno svjetla i optimalne uvjete rasta. Imajte na umu da može potrajati godinama da avokado dosegne veličinu i dobije plodove.

Avokado - briga

Avokado voli vlažno tlo, ali ne voli biti potopljena. Redovito zalijevajte biljku, ali pazite da tlo ne bude previše mokro. Kada zalijevate, pustite vodu da istječe kroz dno posude kako biste osigurali dobru drenažu. Također voli puno sunčeve svjetlosti. Osigurajte da biljka dobiva najmanje 6-8 sati sunca dnevno. Ako ga uzgajate unutar kuće, stavite ga blizu prozora koji prima obilje svjetla. Isto tako, preferira toplije temperature, ali je tolerantna na različite uvjete. Držite biljku dalje od hladnih propuha i ekstremnih temperatura. Bitno je davati avokadu gnojivo namijenjeno za voćke. Pratite upute na pakiranju gnojiva i hranite biljku prema potrebi, obično tijekom sezone rasta, a to je proljeće i ljeto. Redovito podrezujte biljku kako biste potaknuli bujni rast i oblikovanje. Uklonite mrtve ili oštećene dijelove biljke kako biste potaknuli rast novih izdanaka. Ako primijetite da je avokado postao previše velik za svoju trenutnu posudu, presadite ga u veću posudu s novim tlom. Ovo se treba raditi svake dvije do tri godine.


Tagovi: