Kako napraviti sir od mlijeka i jogurta

Hrana i piće

Kako napraviti sir od mlijeka i jogurta

Za napraviti sir od mlijeka i jogurta trebate punomasno mlijeko

Svatko tko je probao kiseliti kupovno pasterizirano mlijeko doma zna da će mu rijetko kad poći za rukom da dobije kvalitetno i jestivo ili za dalju preradu upotrebljivo kiselo mlijeko. Naime, pasterizirano, kao i sterilizirano mlijeko je prošlo termičku obradu radi eliminacije štetnih bakterija i produženja roka upotrebe, a bez bakterija nema kiseljenja. Zato za napraviti sir od mlijeka i jogurta trebate pinomasno mlijeko koje nije prošlo termičku obradu, a količinu jogurta određujete prema receptu.

Ako kiselite pasterizirano mlijeko dobit ćete takozvano gorko sirenje, sir će se odvajati na vrhu, a bit će gorki i sir i odvojena sirutka i bit će nejestivi. Sir od mlijeka i jogurta ako zavrijete dvije litre svježeg kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mlijeka i dodate mu jedan decilitar jogurta, kada se mlijeko zapjeni, makni te ga s vatre, kada se pjena slegne, vratite mlijeko na vatru i kuhajte još pola minute, kada se sirutka počne odvajati sirenje je dovršeno, možete ubrzati proces sa limunovim sokom ili octom.

Možete napraviti sir od mlijeka i jogurta i uz druge dodatke

Čini se da se moderne domaćice domišljaju kako znaju i umiju u nedostatku svježeg mlijeka ispada da i obično kupovno punomasno mlijeko može poslužiti. Možete napraviti sir od mlijeka i jogurta i uz druge dodatke, svatko čini se ima neki svoj trik. Na dvije litre zagrijanog punomasnog mlijeka (na oko 40°C) umiješajte dva decilitra kiselog vrhnja, tri decilitra jogurta, dvije žlice octa i malo soli, smjesu držati na toplom da bi za par sati dobili sir.

Sir od mlijeka i jogurta spravljen na ovaj način se gruša samo na toplom mjestu, ako nije dovoljno toplo, možda ćete ga jesti tek drugi dan, jer na hladnijem mjestu mu treba cijela noć da se sirutka počne odvajati. Ujutro uzmite veliko cjedilo koje trebate obložiti velikom gazom, postavite ga nad veču zdjelu, ulijte usireno mlijeko, pustite da se ocijedi, zavežite gazu da stisne sir u grudu i obkesite na kuhaču preko dubljeg lonca da se do kraja ocijedi.

Sir od mlijeka i jogurta možete obogatiti začinskim biljem

Držite se recepta od dvije litre mlijeka, dva decilitra kiselog vrhnja, tri decilitra jogurta, četiri žlice octa, mrvicu više soli i postupite po već opisanom postupku sirenja. No, sir od mlijeka i jogurta možete obogatiti začinskim biljem koje trebate pripremiti i sitno nasjeckati dok čekate da se usireno mlijeko ohladi, iako nasjeckano bilje možete umiješati i dok je mliječno sirište još na vatri, bolju aromu ćete dobiti i sačuvati ako bilje dodajete kasnije, ispod točke vrenja.

U sir od mlijeka i jogurta možete dodati sitno sjeckani kopar, peršin, vlasac, češnjak, čili papričice, češnjak, ružmarin, ribanu koricu agruma (veću količinu), sušeno sjeckano voće i tako dalje, eksperimentirajte. Gotov sir sa začinima trebali bi čuvati u fružideru u poklopljenoj posudi i trebali bi ga potrošiti u roku od tjedan dana. Takvom siru te začine možete dodavati i naknadno, u blender stavite komad sira, čašu vrhnja i nasjeckane začine, kratko izblendajte i dobit ćete ukusan sirni namaz.

Tagovi: