Kako napraviti kruh kao iz pekare

Hrana i piće

Kako napraviti kruh kao iz pekare

Kako napraviti kruh kao iz pekare, tajna savršenog tijesta za kruh

U pokušaju pripreme domaćeg kruha da on bude savršen kao iz pekare mnogi od nas imaju nedoumice da li sve radimo kako treba. Ako pečete kruh u pećnici onda znate kako je to zadovoljstvo za sva osjetila. Miris domaćeg kruha budi poseban osjećaj topline. Kako napraviti kruh kao iz pekare i znati da će on uvijek ispasti savršen? Tajna je upravo u spajanju sastojaka. Znamo kako je prvi korak u izradi tijesta spajanje sastojaka. Svaki kruh se u osnovi sastavlja od brašna, vode, soli i kvasca. Kod spajanje ovih sastojaka bitno je paziti na jednu stvar, a ono je da kvasac nije u direktnom kontaktu sa soli koja može uzrokovati probleme pri dizanju kruha. Kada miješate sve sastojke za kruh najbolje bi bilo da u posudu s brašnom kvasac stavite na jednu stranu a sol na drugu. Kada brašno dođe u doticaj s vodom ono doživljava preobražaj i tu miješanjem nastaje tijesto. Kako? Granule škroba u brašnu apsorbiraju vodu, enzimi razgrađuju dostupne molekule škroba u šećere i oni tak postaju hrana za kvasac. Kako se kvasac hrani tim šećerima, tako dolazi do proizvodnje ugljičnog dioksida koji je zaslužan za dizanje tijesta. Kako napraviti kruh kao iz pekare započinje jednostavnim ali opreznim procesom spajanja sastojaka.

Kako napraviti kruh kao iz pekare, omjeri i sastojci

Prije nego navedemo omjere i sastojke za kako napraviti kruh kao iz pekare, bitno je znati da je samo tijesto važno mijesiti. Zašto? Kada mijesimo tijesto za kruh onda ubacujemo zrak u njega. Ako vas muči da li ste dovoljno mijesili tijesto, tada se možete poslužiti trikom gdje uzmete malo komad tijesta i razvučete ga. Ako ga razvučete na 20 cm bez da pukne znači da je tijesto odlično. Za kako napraviti kruh iz pekare bitni su omjeri, točnije pravilan omjer brašne i vode. Većina ljudi mijesi kruh po osjećaju, i realno idealno tijesto je ono koje je mekano na dodir i koje se ne lijepi po rukama. Klasičan kruh zahtijeva po prilici 2, 5 dl vode na 400 g brašna. Različite vrste brašna imaju različita svojstva kod upijanja vode pa je ponekad bitno korigirati omjere. Mokro i ljepljivo tijesto daje mekši i lakši kruh i ima posebniju aromu. Odabir kvalitetnih sastojaka također ima veliku ulogu u dobivanju kruha. Poželjno je uzimati brašno s većim udjelom proteina jer je pogodnije za izgradnju kruha. Kada pričamo o kvascu pekari kažu da je svejedno koristimo li svježi ili instant kvasac, potrebno je između 7 i 14 g suhog kvasca na 500 g brašna. Voda može biti topla ili hladna, ovisno kakav proces dizanja kruha želimo. Pekarski kruh sadržava i malo masti koja pomaže u održavanju korice. Trik za kako napraviti kruh kao iz pekare je nauljiti posudu u kojem će se tijesto za kruh dizati.

Kako napraviti kruh kao iz pekare, dizanje tijesta

Kada ste dodali sve sastojke i dovoljno umijesili tijesto slijedi zadnji korak. Kada se tijesto umijesi ono se mora dizati dok se ne udvostruči. Proces dizanja traje od 1 do 2 h na sobnoj temperaturi. Kruh se može dizati i do nekoliko puta, no nikako ne više od 3. Nakon što tijesto dosegne svoj maksimalni volumen, ono se „ispuše“ i opet krene dizati. Nakon što se tijesto dovoljno diglo slijedi nježno prebacivanje na pobrašnjenu podlogu gdje se tijesto oblikuje u štucu, točnije kruh. Pekari također koriste zanimljiv trik gdje umjesto brašna površinu posipaju s grizem koji osigurava hrskavost korice. Nakon što napravite taj posljednji korak tijesto stavljate u nauljenu posudu za pečenje i u pećnicu. Da bi znali kako napraviti kruh kao iz pekare a da on bude savršen potrebna je praksa. Svladavanje osnovnog recepta je ključna stvar, no ponekad ćete morati eksperimentirati sa raznim vrstama brašna, raznim dodacima i tehnikama. Kako napraviti kruh kao iz pekare zahtjeva praksu i dobru volju. Sigurno ste čuli od svoje bake ili mame kako su govorile da tijesto osjeti kada smo loše volje i zato ne uspijeva. Tako da za dobivanje savršenog kruha potrebi su dobri omjeri, dobri sastojci i dobra volja.

Tagovi: