Kako napraviti kokošji temeljac

Kako napraviti kokošji temeljac

Što se duže kuha kokošji temeljac je bolji

Za pripremu temeljca možemo koristiti cijelu kokoš, po mogućnosi domaću kokicu, ali i ostatke pečene kokoši, kosti, krilca i vezicu korjenastog povrća (grincajg), jedan poriluk, luk, lovorov list, sol, crni papar, možete dodati čak i šampinjone ili neke druge dodatke po želji. Što se duže kuha kokošji temeljac je bolji jer iz svih sastojaka izvuče sve važne sastojke, naročito iz kostiju iz kojih se oslobađa želatina koja je jako važna za zdravlje kostiju i zglobova kod ljudi.

Za dobar kokošji temeljac trebate oko 1,5 kilograma dijelova kokoši zajedno s kostima, tu se misli na vrat (grkljan), kosti prsa, leđa, krila, dodajte barem još četiri kokošje noge. Sve, zajedno s povrćem i začinima stavite u četiri litre hladne vode, možete dodati žlicu octa jer ocat izvlači želatinu iz kostiju i stavite na vatru. Kada juha provri, smanjite vatru, skinite pjenicu i kuhajte na najaganijoj vatri 6 - 8 sati, uz povremeno skidanje pjenice koja kvari okus.

Želatinozni kokošji temeljac je pravi lijek za kosti i zglobove

Što se temeljac duže kuha, sve više se zgušnjava, na kraju, ako se kuha do 12 sati na laganoj vatri, dobije strukturu hladetine. Takav želatinozni kokošji temeljac je pravi lijek za kosti i zglobove, jer ta želatina podmazuje zglobove, jača vezivno tkivo zglobova i obnavlja hrskavicu. Bio gušći ili rjeđi, temeljac se uvijek koristi u juhama, varivima, saftovima, gulašima i raznim drugim umacima. Odlično je to što ga možete zamrznuti u porcijama i trošiti po potrebi.

Naravno da lisnati dio povrća, kao što su peršin i celer dodajete pred kraj kuhanja, tako da minerali i vitamini ostanu u temeljcu. Kada je dovoljno skuhan kokošji temeljac, procijedite ga, meso odvojite i koristite ga za spravljanje salata, sendviča, paštete, za razne povrtne kotlete koje ćete obogatiti sitno kosanim kokošjim mesom. Temeljac mora biti potpuno ohlađen ako ćete ga zamrzavati. Ako ste skuhali želatinozan temeljac on će zgušnjavati vaše umake bez dodavanja brašna ili gustina.

Brzi kokošji temeljac iz ekspres lonca

Većina zaposlenih žena nema vremena za ta beskonačna nakuhavanja i spora iskuhavanja temeljaca, one biraju brzi kokošji temeljac iz ekspres lonca koji bitno skraćuje vrijeme kuhanja. Mnoge žene tvrde da je temeljac iz ekspres lonca ne samo brže gotov nego i boljeg okusa, pa da vidimo u čemu je razlika. Sporo kuhanje nekoliko sati se odvija na temperaturi ispod 100°C, a u ekspres loncu se kuhanje odvija na 120°C pod tlakom koji brže oslobađa želatinu.

Pod tlakom sadržaj u loncu ne proključa iako je temperatura 120°C, proključat će samo kod previsokog tlaka, ali tada sigurnosni ventil na poklopcu automatski sam odzračuje lonac i spušta tlak. I najvažnije od svega je to što je kokošji temeljac iz ekspres lonca posve bistar i ne treba ga naknadno bistriti. Za samo 45 - 55 minuta i kada ga procijedite možda ćete ga morati samo malo odmastiti, ali i ne morate, a bistriti ga sigurno nećete morati.


Tagovi: