Kako napraviti fritule

Kako napraviti fritule

Fritule su zauvijek povezane s Božićem i Novom godinom

Postoj ta neka kultna jela kao što su krafne, kremšnite, orehnjača, makovnjača, a među njima je i fritulama mjesto, čak su pomalo i okusom nalik na krafne. Ta tradicionalna jela su se elegantno iz tradicije ukrcala i u moderne blagdanske običaje. Fritule su zauvijek povezane s Božićem i Novom godinom i iako su domicilno dalmatinska i istarska delicija sve češće zamiriše i na kontinetu i ne samo u blagdansko vrijeme, recepti putuju kao i ljudi.

Recepti variraju od kuće do kuće, ali fritule putuju dalje i uveseljavaju male i velike svojim zamamnim mirisima, tim malim, slasnim "friganim" prhkim i hrskavim okruglicama nitko ne može odoljeti. Ustvari, bez obzira na osnovni recept, bit je na spretnim prstima koje ispuštaju kuglice glatkog tijesta u duboko vrelo ulje iz kojeg na kraju vadite mirisne zlaćane kuglice. Zadnjih godina ih ne posipavaju samo šećerom u prahu, popularnim štaubom, dodaju im čikoladne preljeve i razne voćne preljeve koji su posve nov dodatak novog vremena.

Osnovni recept za fritule bez jogurta

Nije uvijek bilo jogurta, pa je u redu predstaviti prvo osnovni recept za fritule bez jogurta, jer se i vama može dogoditi da krenete pripremati tijesto i otkrijete da nemate jogurta. Potrebno vam je 500 grama glatkog brašna, dva jaja, žlica ulja, žlica ruma, vrećica suhog kvasca, dvije žlice šećera, vrećica vanilin šećera 2,5 - 3 decilitra mlakog mlijeka i ulje za prženje koje mora biti prave vreline da dobijete ujednačeno zlaćane i hrskave kuglice.

Priprema tijesta za fritule počinje s mlakim mlijekom u koje treba umiješati malo brašna, malo šećera i cijeli suhi kvasac. U veliku posudu izmiješati preostale suhe sastojke, napraviti rupicu u sredinu, u nju izliti jaja i pjenicu od kvasca i umijesite srednje tvrdo tijesto. Tijesto pokriti i pustiti da se digne na duplu veličinu. Kuglice formirate rukama ako ste spretni, ako niste, možete ga oblikovati sa dvije žličice i u vrelo ulje ih spustite žličicama, samo će skliznuti s njih, vadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.

Recept za fritule sa jogurtom

Zanimljivo je da recept za fritule sa jogurtom ne sadrži kvasac, pa nema čekanja da se tijesto digne. U ovom receptu vam je potrebno 200 grama brašna, dvije žlice šećera, vanilin šećer, malo soli, prašak za pecivo, jedno jaje, dva decilitra jogurta, žlica rakije, ruma ili konjaka, a za aromu možete dodati naribanu limunovu koricu, jabuku, cimet ili neke druge aromatične dodatke za slastice. Sve sastojke možete umutiti pjenjačom ili mikserom, a istiskujte kuglice iz vrećice za ukrašavanje torti.

Fritule nježno dotaknite kuhačom dok se prže u vrelom ulju i same će se okrenuti da se jednakomjerno ispeku sa svih strana, ako ih pržite u većoj količini ulja, one će se okretati same od sebe. Tijesto mora biti gusto, ali ne pretvrdo, nemojte u ulje spustiti previše kuglica odjedanput jer on rashlađuju ulje, pa ne dobiju onu lijepu zlaćanu boju. Naravno, najbolje ih jesti dok su još tople i obično nestanu odmah, ali dobre su i drugi dan.


Tagovi: