Kako najbolje pripremiti pileći file

Kako najbolje pripremiti pileći file

Kako se priprema pileći file?

Pileći file često je na lošem glasu. Smatra se kako se brzo isuši, kako ima bezukusan okus, kako se s njime ništa ne može napraviti. Naravno, ne treba kriviti komad mesa, već lošu pripremu. Kako napraviti sočno bijelo meso? Prvi savjet vrhunskih kuhara je rezati meso okomito u odnosu na mišićna vlakna. Ovim postupkom dobivamo file koji neće biti žilav. U slučaju da je pileće bijelo meso podatno, tada ga režemo uzdužno ili se ono peče/prži cijelo kako bi se sačuvali sokovi.

U procesu začinjavanja, važno je dodati i malo šećera. Zašto? Slatkoća će uravnotežiti slanost i tako će pospješiti apsorpciju tekućine u pileća mišićna vlakna. Potrebno je naglasiti kako pileći file zahtijeva masnoću i začine. Piletina se najčešće priprema na maslinovom ulju, no ako želite posebniji okus i sočnost, probajte peći na maslacu. Što je sa začinima? Svježi začini su svakako dobrodošli - kadulja, ružmarin, majčina dušica ili miks mediteranskog bilja.

Evo kako pravilno pripremiti pileći file

Ukusi se razlikuju, i to je nešto što svi znamo. No, činjenica je da nitko ne preferira suhu, žilavu ili prepečenu piletinu. Ako vam se često događa da vam se piletina presuši ili da ona nije ukusna, tada svakako trebate poraditi na načinu njene pripreme. Kako se pravilno radi pileći file? Mnogi vrhunski kuhari koriste marinade, jer upravo one čuvaju sočnost i okus mesa. Marinada se može pripremiti dan prije ili par sati prije. Važno je da piletinu dobro utrljate u nju i da pustite da meso upije sokove.

Koje marinade su najbolje za piletinu? Recepti su sljedeći: Smeđa marinada - U odabranu plastičnu posudu ulit ćete 4 žlice maslinovog ulja, čajnu žličicu crvene paprike, prstohvat papra, prstohvat soli, čajnu žličicu senfa i meda, 2 žličice Vegete i malo kečapa. Sve skupa izmiješajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Dodajte u marinadu komade piletine i dobro izmiješajte.

Bijela marinada - Kako bi dobili nježnu i sočnu piletinu isprobajte marinadu od jogurta, limuna i maslinovog ulja. Kiselkasti okusi pomoći će piletini da omekša tijekom procesa obrade. Kako se pravilno priprema pileći file? U pravilu, meso bi bilo dobro što bolje narezati i po potrebi istući ako je ono predebelo. Poželjno je da je marinirano ili da se priprema u dovoljno masnoće kako ne bi ispalo suho.

Pogreške radi kojih pileći file ne ispada sočan

Većina nas voli piletinu, osobito čisti file ili prsa. S obzirom da pileći file ne sadrži puno masti, on se lošom termičkom obradom može veoma lako isušiti. Kako bi izbjegli ovaj scenarij, bilo bi dobro da se poslužite malim kuhinjskim trikovima. Kako je najbolje pripremiti piletinu? Prsa se mogu napraviti u pećnici, na tavi ili roštilju. Ona se mogu koristiti cijela, mogu se narezati, mogu se puniti. Koju god opciju pripremanja odabrali, pripazite na sljedeće stavke:

Nemojte zaboraviti marinadu - Pileći file će biti sočniji i ukusniji ako se marinira barem pola sata. Nemojte predugo termički obrađivati - Ako file pečete na tavi ili roštilju, maksimalno pecite do 12 minuta, dok u pećnici produljite vrijeme na 30 minuta. Ako se bojite da bi se filei mogli presušiti, tada ih jednostavno omotajte s komadima sočne slanine. Nemojte peći hladno meso - Nikada nemojte peći meso koje je izašlo iz hladnjaka. Pričekajte barem pola sata da meso postigne sobnu temperaturu. Pustite meso da se odmori - Nakon obrade, meso stavite sa strane i omotajte u aluminijsku foliju kako bi sačuvalo svoju sočnost. Pričekajte jedno 5 minuta prije posluživanja.


Tagovi: