Kako liječiti glavobolju

Kako liječiti glavobolju

Glavobolja - uzrok

Glavobolje su česte tegobe koje se manifestiraju kao bol ili nelagoda u području glave. Postoji nekoliko vrsta glavobolje. Prva vrsta glavobolje je ona koja se opisuje kao osjećaj pritiska ili stezanja oko čela, sljepoočnica ili vrata, a javlja se kao posljedica nedostatka sna, stresa, lošeg držanja ili napetosti mišića. Migrena je jaka i pulsirajuća glavobolja koja može biti popraćena povraćanjem, mučninom osjetljivošću na zvuk i svjetlost te ponekad aure. Klasterska glavobolja je vrsta glavobolje karakterizira iznenadna, izuzetno jaka bol koja se obično pojavljuje na jednoj strani glave. Može biti popraćena crvenilom oka, suzenjem, začepljenjem nosa i osjetljivošću na svjetlost. Klasterske glavobolje su rijetke i obično se javljaju u serijama, tijekom kojih se glavobolje pojavljuju svakodnevno tijekom određenog razdoblja, a zatim nestaju. Uzroci glavobolje mogu biti raznoliki. Neke od uobičajenih okidača za glavobolje su stres i napetost, nedostatak sna ili promjene u spavanju, loše držanje tijela, hormonalne promjene, prehrambeni faktori poput preskakanja obroka, konzumiranja određenih namirnica ili pića, promjene u okolišu, određeni lijekovi i neurološki poremećaji ili ozljede glave.

Glavobolja - simptomi

Simptomi glavobolje mogu varirati ovisno o vrsti glavobolje i individualnim karakteristikama osobe. Glavobolja može biti osjećaj pritiska, stezanja, pulsiranja ili probadajuća bol. Mnogi ljudi s glavoboljom postaju osjetljivi na svjetlost i preferiraju tamnije okoline. Zvukovi koji su obično tolerirani mogu postati iritantni ili bolni za ljude koji pate od glavobolje. Mučnina i povraćanje je posebno često kod migrena, ali može se pojaviti i kod drugih vrsta glavobolje. Osobe s glavoboljom ponekad mogu doživjeti osjećaj vrtoglavice ili gubitak ravnoteže. U slučaju migrene, aura može uzrokovati privremene vizualne promjene poput bljeskova svjetlosti, treperenja ili gubitka vida. Često je glavobolja praćena napetošću mišića u vratu ili ramenima. Ona može utjecati i na raspoloženje osobe, uzrokujući razdražljivost, tjeskobu ili depresiju. Ovi navedeni simptomi su opći te se oni mogu razlikovati od osobe do osobe, ovisno o samom uzroku glavobolje. Ako se simptomi glavobolje često ponavljaju, postaju izuzetno jaki ili se mijenjaju, potražite liječničku pomoć radi dijagnoze i tretmana.

Glavobolja - liječenje

Liječenje ovisi o uzroku i vrsti glavobolje te o individualnim karakteristikama pacijenta. Kod klasičnih glavobolja, odmor i opuštanje mogu biti vrlo korisni, a to uključuje ležanje u mirnom, tamnom prostoru ili prakticiranje tehnika opuštanja poput dubokog disanja ili meditacije. Za blage glavobolje, kod ublažavanja boli mogu Vam pomoći lijekovi bez recepta kao što su ibuprofen, aspirin ili acetaminofen. Za teže glavobolje, liječnik može Vam propisati jače analgetike. Za migrene, postoje specifični lijekovi koji se nazivaju triptani, kao što su sumatriptan ili rizatriptan, koji ciljaju sužavanje krvnih žila u mozgu i smanjenje upale. Za osobe koje često pate od migrena ili drugih vrsta glavobolja, liječnik može preporučiti preventivne lijekove koji se uzimaju svakodnevno kako bi se smanjila učestalost i intenzitet napadaja. Za glavobolje uzrokovane napetošću mišića vrata ili ramena, fizioterapija može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju boli. Promjene u prehrambenim navikama, spavanju, redovita tjelesna aktivnost te smanjenje stresa mogu pomoći u prevenciji učestale glavobolje.


Tagovi: