Kako kuhati zobene pahuljice

Kako kuhati zobene pahuljice

Recept kako kuhati zobene pahuljice

Zobene pahuljica danas pripadaju u najjednostavnije, ali najzasitnije obroke. Sadrže veoma malo kalorija i lako se pripremaju. Možemo kuhati instant zobenu, valjanu zob ili rezanu zob. Kako se kuhaju zobene pahuljice? Valjani oblik se svakako najlakše i najbrže priprema i recept za pripremu je sasvim jednostavan. Za njihovo kuhanje dovoljno vam je mlijeko ili voda, ovisno o tome što više preferirate. Kako bi kuhali zobene pahuljice, potrebno je zakuhati jednu šalicu mlijeka ili vode u malome loncu i dodati prstohvat soli.

U mlijeko ili vodu sada ćete dodati pola šalice zobenih pahuljica i smanjiti temperaturu kako bi se sve skupa prokuhalo jednu minutu. Nakon navedenog vremena, zobene ćete maknuti s vatre, stavit poklopit ćete ih i ostaviti da odstoje dvije do tri minute. Ako tražite jednostavniji ili brži način, tada možete probati i pripremu u mikrovalnoj pećnici. Ovdje je potrebno pomiješati jednu šalicu mlijeka ili vode kao i pola šalice zobenih pahuljica u zdjeli koja može ići u mikrovalnu. Stavite u svoju mikrovalnu na jednu do dvije minute na pogodnu temperaturu. Nakon toga, zdjelicu izvadite van i zobene dobro promiješajte.

Na što je potrebno obratiti pažnju kada se kuhaju zobene pahuljice?

Iako je priprema zobenih pahuljica jednostavna, možemo pogriješiti. Koje su najčešće greške u pripremi zobenih pahuljica? Ne vodimo računa o pravilnom omjeru - Smanjivanje omjera mlijeka ili vode u odnosu na zob glavna je komponenta u pripremi zobene (osobito preko noći). Zob se ostavlja u odabranoj tekućini preko noći da se omekša, stoga je potrebno odrediti dobar omjer kako bi zob postigla kremastu teksturu. S druge strane, previše tekućine može rezultirati juhom. Koristite omjer 2: 1 kako bi postigli najbolju konzistenciju.

Ne stavljamo sol - Iako u zobene često dodajemo med ili javorov sirup, potrebno je naglasiti kako ona treba i sol. Svako jelo zahtijeva začine, pa tako i zobene pahuljice. Tijekom kuhanja u zob i tekućinu dodajte prstohvat soli kako bi ona kasnije bila ukusnija. Pripremamo instant zob kao i cjelovitu zob - Ovo je velika pogreška. Instant zobene rade se prije konzumacije, dok se cjelovite zobene mogu pripremiti i do večer ranije.

Stavljamo orašaste plodove i voće istovremeno - Kada se zobene pripremaju prije odlaska u krevet, često mislimo o tome kako bi odmah u njih dodali orašaste plodove i voće. Nemojte ovo raditi kako vas ujutro ne bi dočekala gnjecava smjesa. Radije ih dodajte prije same konzumacije. Zaboravljamo promiješati kašu - Večer ranije smo umiješali zob u tekućinu i to je to, zar ne? Ne! Tijekom noći moguće je da su zobene gore ostale tvrde dok su one dole u potpunosti omekšale. Stoga, pomiješajte zobene pahuljice kako ne bi osjetili razlike u teksturi i kako bi opustili dodatan škrob koji daje finu i kremastu teksturu.

Zašto su zobene pahuljice dobar doručak?

Zobene pahuljice su prirodne i isto tako gotovo neprerađene, a sastoje se od žitarica cjelovitog zrna - zobi. One obiluju vlaknima koja će usporiti probavu samih ugljikohidrata, što pridonosi smanjenju razine šećera u krvi i tako se izaziva osjećaj sitosti. Pored vlakana, zob predstavlja i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata - na 100 grama ove pahuljice sadrže svega 347 kcal. Zobene pahuljice također sadrže i vitamine E skupine, B1 i B2, minerale poput cinka, selena, bakra, silicija i mangana.

Sadrže i fitokemikalije koje pridonose antioksidativnom djelovanju, što znači da se stanice čuvaju od slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti. Njihovom konzumacijom postižemo redovit unos kalcija, kalija i magnezija u tijelo. Zob sadrži i proteine i beza glukan, visokovrijedna vlakna koja se tope u vodi i snižavaju povišeni kolesterol, blokiraju povećanu apsorpciju masti u crijevima. Idealan su obrok za sve koji imaju problema s kolesterolom jer djeluju poput spužve koja upija sami kolesterol i tako ga izbacuje iz organizma.

Da li je ovo dobar obrok ako želite smršaviti? Svakako, osobito ako ih pomiješate s orašastim plodovima ili voćem. Vjeruje se kako je zob izvor zdravlja, prema istraživanjima ona: Smanjuje količinu toksina u našem organizmu i smanjuje opasnost od razvoja karcinoma, pomaže kod borbe protiv žučnih kiselina, snižava povišeni krvni tlak, pomaže u raznim oboljenjima kože. Iako se najčešće koristi kao doručak, od zobi se mogu pripremiti i brojni zdravi recepti.


Tagovi: