Kako hakeri dolaze do vaših lozinki? Spriječite hakiranje lozinki u 6 koraka

Kako hakeri dolaze do vaših lozinki? Spriječite hakiranje lozinki u 6 koraka

Što je hakiranje lozinki?

Jedan od najrasprostranjenijih i najlakših načina za hakiranje lozinki jest putem oštećenja podataka, gdje se ogromne količine informacija korisnika već procurile ili ukradene iz različitih tvrtki. Te informacije, uključujući korisnička imena i lozinke, pohranjuju se u baze podataka te se mogu prodati na mračnom webu ili besplatno dijeliti na forumima. Često korisnici opet iskoriste iste lozinke, te zbog toga napadači mogu upotrijebiti te lozinke kroz provalu podataka u firmi, čak i ako te firme primjenjuju jaču sigurnost. Kada dobiju listu korisničkih imena i lozinki iz jedne provale podataka, napadači često koriste tehniku brute-force napada, što uključuje automatizirano isprobavanje svake moguće kombinacije korisničkih imena i lozinki na drugim web stranicama, kao što su društvene mreže, sve dok ne pronađu ispravnu kombinaciju. Čak i ako napadač ima samo korisničko ime bez lozinke, još uvijek može pokušati naslijediti lozinke s popisa najčešće korištenih zaporki u tehnici za hakiranje lozinki, poznatu kao nasljeđivanje lozinki.

Kako izvode hakiranje lozinki?

Sličan, ali zahtjevnija metoda za hakiranje lozinki je brute-force napad, u kojem napadač pokušava pronaći ispravnu lozinku isprobavanjem svih mogućih kombinacija. Brute-forcing zahtijeva značajne računalne resurse, ali može brzo biti uspješan ako je lozinka dovoljno kratka ili ako napadač već posjeduje neke informacije o lozinci. Jedan od vrlo efikasnih načina za hakiranje lozinki je prevariti korisnika da ih unese na lažnom ekranu za prijavu, što predstavlja oblik identitetske krađe. Phishing je izuzetno uspješan jer je ljudski faktor često najslabija karika u svakom sigurnosnom sustavu. Bez obzira na sofisticiranost sigurnosnog softvera, ukoliko je moguće prevariti osobu da otkrije ispravne vjerodajnice, napadač je uspio. Phishing je samo jedan od načina društvenog inženjeringa, šire klase napada koja manipulira ljudskim povjerenjem. U nekim slučajevima, zaposlenici su bili prevareni da otkriju svoje lozinke prevarantima koji su se predstavljali kao visoko pozicionirani menadžeri putem e-pošte, SMS-a ili čak telefonom. Snimanje pritisaka tipki je računalni ekvivalent prisluškivanja. Umjesto snimanja zvuka s telefona, ovaj softver bilježi sve pritiske tipki na računalu. Softverski keyloggeri mogu pratiti vaše tipke i poslati informacije natrag napadaču, koji zatim može analizirati snimljene pritiske tipki kako bi pronašao lozinke. Ponekad, najjednostavniji način je i najefikasniji. Ako netko fizički prisustvuje dok unosite lozinku, dovoljno je samo pogledati preko vašeg ramena. Neki računi već su kompromitirani jer koriste zadane lozinke koje su javno poznate, a to se često događa s mnogim hardverskim uređajima koji dolaze s unaprijed postavljenim vjerodajnicama.

Kako spriječiti hakiranje lozinki?

Kako biste spriječili hakiranje lozinki, možete poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste poboljšali sigurnost. Budite oprezni s phishing napadima. Nemojte klikati na sumnjive veze ili priloge u e-pošti, čak i ako izgledaju kao da dolaze iz pouzdanog izvora. Promijenite zadane lozinke na svojim uređajima, poput usmjerivača ili drugih mrežnih uređaja, kako biste otežali pristup napadačima. Koristite 2-faktorsku autentifikaciju kad god je to moguće. Ova dodatna razina sigurnosti zahtijeva dodatni korak potvrde, poput koda poslanog na vaš mobilni uređaj, osim unosa lozinke. Ne ponavljajte lozinke, već za svaki račun koristite jedinstvenu lozinku kako bi se osiguralo da kompromitacija jednog računa ne ugrozi ostale. Kako biste spriječili hakiranje lozinki, pojačajte svoje lozinke. Možete koristiti generator nasumičnih lozinki kako biste stvorili jake lozinke različitih duljina i složenosti. Također, koristite upravitelja lozinki. Upravitelj lozinki može generirati i pohraniti jake, jedinstvene lozinke za sve vaše račune na mreži, pružajući vam sigurnost bez potrebe za pamćenjem svake pojedinačne lozinke.


Tagovi: