Što je jejunum

Što je jejunum

Što je jejunum

U gastrointestinalnom traktu, crijeva imaju glavnu funkciju probave i apsorpcije hrane, što omogućuje tvarima poput vitamina, soli i masnih kiselina da uđu u krvotok. Ujedno im je uloga reguliranje ravnoteže elektrolita i vode. Crijeva su podijeljena u dva segmenta, tanko crijevo i debelo crijevo. Tanko crijevo je dio probavnog trakta i proteže se od želuca do debelog crijeva. Pripada najvećoj komponenti probavnog trakta i podijeljen je u tri regije: duodenum je dugačak oko 25 cm, jejunum se nalazi u sredini, dug je oko 2,5 cm, a ileum se nalazi na kraju, dugačak je oko 3,5 cm. m. Jejunum luči probavne enzime koji razgrađuju hranu kako bi je crijeva mogla apsorbirati. Enzimsko lučenje žuči u želucu je najvažniji dio probave. Iako je proces probave u dvanaesniku i jejunumu prilično sličan, razlika je u konzistenciji sadržaja koji prolazi. Nakon što unesena hrana prođe između duodenuma i jejunuma, ima tekuću konzistenciju. Tijekom probavnog procesa tanko crijevo apsorbira što više hranjivih tvari, dok preostala tekućina prolazi kroz ileum u debelo crijevo, gdje se dalje prerađuje.

Jejunum – funkcija

Kada je u pitanju funkcija jejunuma, ona je vrlo važna zbog svojih posebnih fizioloških karakteristika. Jejunum, koji čini gotovo 40% tankog crijeva, mjesto je gdje se oslobađaju i apsorbiraju mnoge hranjive tvari, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline iz proteina, glukozu i fruktozu iz ugljikohidrata. Neapsorbirane hranjive tvari i voda odlaze u ileum, stražnji dio tankog crijeva. Neprobavljene tvari, poput masnih kiselina, vitamina B12 i žučnih soli, apsorbiraju se u ovom dijelu. Postoje određene sličnosti i razlike vezane uz duodenum i jejunum. Naime, dvanaesnik u početnom dijelu ima glatku sluznicu, nakon čega su prisutni sitni nabori. Te su strukture prisutne u cijelom jejunumu, što osigurava proces probave. Unutarnja površina obrubljena je poprečnim naborima koji olakšavaju crijevnu apsorpciju hranjivih tvari. Osim toga, ono što karakterizira ove dijelove tankog crijeva je sluz koja pomaže u transportu hranjivih tvari do jetre. Stoga su glavne zadaće jejunuma vezane uz apsorpciju masti, bjelančevina, vitamina topivih u mastima, razgradnju hranjivih tvari i apsorpciju vode.

Bolesti koje zahvaćaju jejunum

Bolovi u trbuhu, proljev ili gubitak apetita pokazatelji su da nešto nije u redu s crijevima. Bolesti koje najčešće pogađaju tanko crijevo, odnosno dvanaesnik, jejunum i ileum su bakterijske infekcije, opstrukcija tankog crijeva, Crohnova bolest i tumori. Prema učestalosti maligne lezije tankog crijeva su adenokarcinomi i karcinoidni tumori. Za razliku od benignih lezija, maligne lezije gotovo uvijek uzrokuju simptome (bol i gubitak težine). Najčešći zloćudni tumor tankog crijeva, gotovo 50 posto su adenokarcinomi. Kada je u pitanju Crohnova bolest, ovdje razlikujemo 5 različitih tipova, koji zahvaćaju različite dijelove probavnog trakta. Jejunoileitis uzrokuje upalu gornjeg dijela tankog crijeva, odnosno jejunuma. Simptomi kod bolesnika su obično proljev, bolovi i grčevi u trbuhu koji se javljaju nakon jela, nelagoda u trbuhu koja može biti jaka. Ako postoji dugotrajna upala, tada se može stvoriti fistula na mjestu gdje je jejunum. Iako se samo 5% svih gastrointestinalnih tumora javlja u tankom crijevu, bolesnici s Crohnovom bolešću smatraju se visokorizičnim za neoplazme tankog crijeva.


Tagovi: