Rota virus kod odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Rota virus kod odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Rota virus kod odraslih uzrok

Rota virus kod odraslih uzrokovan je virusom porodice Reoviridae koji u sebi sadrži ribonukleinsku kiselinu RNA te je zbog svog oblika kotača i dobo naziv Rota virus. virus ima veliki broj serogrupa i serotipova, a kod ljudi se prenosi rotavirus serogrupe A. Izuzetno je zarazan, te se prenosi fekalijama, kapljčnim putem, a opstaje dugo na predmetima jer je otporan na sredstva za čišćenje, antiseptike, toplinu, no osjetljiv je na klorirane pripravke.

Ukoliko se rukama dotaknula fekalija ili površina zaražena ovim virusom te se rukama dotaknulo usta ili nos, virus je ušao u organizam gdje će se i nastaniti. Virus će se nastaniti u tankom crijevu gdje će se razmnožavati i rasti, te uzrokovati probleme u probavnom sustavu. U crijevima se stimulira i potiče serotonin, onemogućava se razgradnja laktoze, aktivira se izbacivanje vode i elektrolita što sve zajedno dovodi do proljeva koji se ne može kontrolirati.

Rota virus kod odraslih nije toliko opasan koliko je opasan za djecu jer je dječji organizam slabijeg imuniteta kao i za starije osobe čiji je imunitet također oslabljen zbog starosti.

Rota virus kod odraslih simptomi

Inkubacija za rota virus traje od 18 do 48 sati, te simptomi koji se javljaju su naglo povraćanje i proljev koji je vodenast. Uz to javlja se i povišena tjelesna temperatura, groznica, gubitak apetita i grčevi, bolovi u abdomenu. Kod starijih osoba kao simptomi se mogu pojaviti i bolovi u mišićima i zglobovima.

S obzirom da su glavni simptomi povraćanje i proljev dolazi do dehidracije koja ima svoj simptome poput turgor kože, učestalo mokrenje, otežano disanje. Kako bi se spriječila dehidracija potrebno je nadoknaditi tekućinu i eletrolite. Kako bi se ustanovilo da se radi o bolesti rota virus kod odraslih mikrobiološkim analizama će se to i potvrditi kako bi se isključila zaraza Salmonelom, E. coli ili nekim parazitima.

Rota virus kod odraslih ukoliko se ne radi o starijim osobama oslabljenog imuniteta može proći vrlo brzo uz pravilno nadoknađivanje tekućine i elektrolita, no osobe koje imaju oslabljen imunitet poput osoba na kemoterapiji i drugim liječenjima mogu imati oslabljen imunitet pa će i liječenje rota virusa biti teže uz brojne komplikacije.

Rota virus kod odraslih liječenje

Rota virus kod odraslih nema određeno liječenje već se liječenjem ublažavaju simptomi povraćanje i proljev, pa je potrebno odmah promijeniti način prehrane i prijeći na dijetnu prehranu koja je lagana za tanko crijevo gdje se rota virus namnožio. Hrana koju se smije jesti su dvopek, krekeri, želatina, piletina, riža, banane, no ako se povraćanje ponovo vrati treba uzimati samo tekućinu. Nikako nemojte jesti mliječne proizvode, masnu hranu, konzumirati alkohol, kofein i nikotin.

Potrebno je puno se odmarati kako bi se tijelo oporavilo i počelo boriti protiv virusa jer ne postoji lijek koji bi direktno utjecao na rota virus. Nadoknađujte tekućinu i izgubljene elektrolite kako biste spriječili dehidraciju.

Spriječite širenje bolesti rota virus kod odraslih i djece ukućana na način da pravilnom higijenom dezinfekcjjom i pranjem rublja zdravi ukućani ne budu zaraženi. Ukoliko vam to prostor u kojem živite dopušta odvojite se u zasebnu sobu a nakon što obavite higijenu detaljno počistite sredstvima za čišćenja na bazi klora. Pribor i posuđe nemojte dijeliti s ostatkom ukućana jer je rota virus otporan na toplinu i deterdžente.


Tagovi: