Što je fistula

Što je fistula

Što je fistula i kako se liječi?

Fistula je vrsta vaskularne bolesti koja se odnosi na abnormalnu vezu između dvije žile ili između žile i kože. Fistule se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se nalaze u zglobovima, ustima, nosu, grlu, želucu, crijevima i mokraćnom mjehuru. Fistule se mogu pojaviti kao posljedica ozljeda, infekcije, upale ili neke druge bolesti. Fistule se mogu liječiti različitim metodama, ovisno o lokaciji i ozbiljnosti. U nekim slučajevima, liječenje fistula može uključivati lijekove, kao što su antibiotici, kortikosteroidi ili lijekovi protiv bolova. U drugim slučajevima, liječenje fistula može uključivati operaciju. Operacija se obično provodi kako bi se uklonila fistula i spriječilo ponovno pojavljivanje. Kirurško liječenje fistula obično uključuje uklanjanje fistula i zatvaranje otvora.

U nekim slučajevima, može biti potrebno ukloniti i dijelove tkiva oko fistula. Nakon operacije, pacijentu se obično propisuju lijekovi protiv bolova i antibiotici kako bi se spriječila infekcija. U nekim slučajevima, liječenje fistula može uključivati i fizikalnu terapiju. Fizikalna terapija se obično koristi kako bi se poboljšala cirkulacija krvi i smanjila bol. Također se može koristiti i za poboljšanje pokretljivosti i jačanje mišića. Kod nekih vrsta fistula, liječenje može uključivati i liječenje lijekovima. Lijekovi se obično koriste za smanjenje upale i smanjenje boli. Također se mogu koristiti i za smanjenje rizika od infekcije. Fistula je ozbiljna bolest koja zahtijeva odgovarajuće liječenje. Ako se ne liječi, fistula može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući infekcije, krvarenje i gubitak tkiva. Stoga je važno da se fistula liječi što je prije moguće. Ako imate simptome fistula, obratite se svom liječniku kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Kako se prepoznaju simptomi fistule?

Fistula je vrsta infekcije koja se može pojaviti u različitim dijelovima tijela. Može se pojaviti u usnoj šupljini, u ušima, u nosu, u grlu, u želucu, u mokraćnom mjehuru ili u rektumu. Fistula je često uzrokovana bakterijama, ali može biti uzrokovana i gljivicama ili virusima. Simptomi fistule mogu biti različiti, ovisno o tome gdje se pojavljuje. Jedan od najčešćih simptoma fistule je bol u području gdje se pojavljuje. Bol može biti blaga ili jaka, ovisno o tome koliko je fistula zahvaćena. Također može biti popraćena i crvenilom, oteklinom i osjetljivošću.

U nekim slučajevima, fistula može biti popraćena i gnojnim iscjetkom. Drugi simptom fistule je povećanje temperature. Ovo je znak da je infekcija u tijelu. U nekim slučajevima, temperatura može biti vrlo visoka, što može biti znak da je infekcija vrlo ozbiljna. Također, može biti popraćeno i slabosti, glavobolje i mučnine. Kako bi se potvrdila dijagnoza fistule, potrebno je obaviti određene testove. U nekim slučajevima, liječnik može pregledati područje gdje se pojavljuje fistula i uzeti uzorak tkiva za analizu. Također, liječnik može pregledati i krvni test kako bi se utvrdilo je li uzročnik infekcije bakterija, gljivica ili virus. Fistula je vrlo ozbiljna infekcija koja može biti vrlo opasna ako se ne liječi. Stoga je važno prepoznati simptome fistule i odmah se obratiti liječniku. Liječnik će propisati odgovarajući tretman kako bi se infekcija u potpunosti izliječila.

Kako se spriječi nastanak fistule?

Fistula je bolna infekcija koja, ako se ostavi netretirana, može izazvati ozbiljne komplikacije i znatno pogoršati kvalitetu života. U rijetkim slučajevima, dugo razdoblje netretiranja može čak dovesti do nastanka karcinoma. Fistule mogu nastati u različitim dijelovima tijela no one koje su neugodnije i ozbiljnije najčešće nastaju u vagini ili na anusu. Vaginalne fistule česta su posljedica dugog i otežanog poroda, a mogu ženama prouzročiti brojne komplikacije u slučaju neadekvatnog tretiranja. Po nekim procjenama, preko dva milijuna žena na svijetu živi sa vaginalnim fistulama i to prvenstveno na ruralnim područjima i u siromašnijim zemljama sa teško dostupnom medicinskom skrbi. Ovaj broj od dva milijuna se povećava za otprilike sto tisuća svake godine.

Ova infekcija može biti i te kako opasna ali se zapravo može jednostavno liječiti i spriječiti. U slučaju opasnosti od nastanka fistula pri porodu, najbolja prevencija je omogućiti ženi pristup adekvatnoj medicinskoj njezi prije i tijekom poroda. S obzirom da fistula nastaje tijekom samog poroda, jedan od načina na koji se može spriječiti njen nastanak je carski rez kod poroda za koje se zna unaprijed da će biti rizični. U modernim i razvijenim zemljama fistule su gotovo u potpunosti eliminirane. Fistule koje nastaju na anusu mogu biti uzrokovane apscesima ili začepljenim analnim žlijezdama. Drugi uzroci mogu biti seksualno prenosive bolesti, radijacija, trauma, Kronova bolest, tuberkuloza ili u rijetkim slučajevima karcinom. Možete smanjiti šanse za nastanak analne fistule kroz dobre higijenske prakse, sigurne seksualne odnose i kroz kvalitetnu prehranu i izbacivanje cigareta. Ako imate fistulu, obavezno se javite svome liječniku kako bi se mogla tretirati jer u većini slučajeva ne zacjeljuje sama od sebe.


Tagovi: