Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara

 

Jaki otkucaji srca – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Jaki otkucaji srca - uzrok, simptomi i liječenje

Jaki otkucaji srca uzroci

Jaki otkucaji srca ili tahikardija mogu se javiti iz različitih uzroka, najbezazleniji su tjelesni napor u smislu hodanja uz stepenice, trčanja, naprezanja i slično i tada predstavljaju prolazne jake otkucaje srca koje će se smiriti kada nestanu ovi tjelesni napori. No, kada se pojave jaki otkucaji srca u stanju mirovanja to već treba biti zabrinjavajuće jer uzroci mogu biti i drugih naravi.

Uzroci mogu biti zbog pušenja, prekomjerne tjelesne težine ili gojaznosti, genetske naravi jer nosite neki gen poremećaja rada srca. Također vanjski utjecaji iz našeg okruženja poput stresa, straha ili iznenadnog šoka mogu dovesti do situacije kada srce jače radi. To ponekad i nije opasno, ali ako se to ponavlja dulje vrijeme može dovesti do ozbiljnog poremećaja rada srca.

Također infarkti ili srčani udari mogu biti uzrok za ubrzani rad srca, kao i suženje krvnih žila ili akutnog stanja da je smanjen dotok krvi u srce. Poremećaj rada štitnjače kada ona pojačano radi dovodi i do poremećaja rad srca. Ubrzani rad srca u stanju mirovanja koji je nešto iznad 100 može proći s vremenom, no ukoliko se broj otkucaja srca pojačava iznad 120 otkucaja u minuti potrebno je otkriti točan uzrok ovog stanja i poraditi na tome kako vam život ne bi bio u opasnosti.

Jaki otkucaji srca simptomi

Simptomi koji ukazuju da su jaki otkucaji srca su od onih klasičnih da osoba osjeća ubrzani rad srca, do bolova u području prsa, omaglica, vrtoglavica. No, da biste prepoznali prave simptome trebate znati da postoji nekoliko vrsta tahikardije.

Ventrikularna tahikardija je popraćena simptomima da u ima u nizu tri ili više udaraca otkucaja 120 do 200 u minuti koji potiču iz klijetki, te ukoliko ona traje dulje od 30-tak sekundi to je simptom srčanog zastoja i potrebno je hitno liječničko zbrinjavanje.

Supraventrikularna tahikardija nepravilan rad srca ima iz gornjih pretklijetki a simptomi se javljaju tako da započnu naglo i završavanju naglo, otkucaji srca se očituju od 100 do 250 otkucaja u minuti. U većini slučajeva ova vrsta nije opasna ali je popraćena preznojavanjem, lupanjem srca, čak i gubitka svijesti, a može biti posljedica konzumiranja alkohola, kave ili doživljavanja nekog prevelikog uzbuđenja.

Sinusne tahikardije se javljaju kao posljedica vanjskih utjecaja ili konzumiranja nekih lijekova, jaki otkucaji srca nastaju postepeno i jednako tako nestaju postepeno u vrijednosti nešto iznad 100 otkucaja u minuti. Ukoliko je ova sinusna tahikardija patološka simptomi se manifestiraju kao posljedica vrućice, dehidracije, anemije, hipertireoza i srčanog zastoja.

Jaki otkucaji srca liječenje

Kako bi se pristupilo liječenju u slučaju da su jaki otkucaji srca prisutni potrebna je dijagnoza kliničke slike i mjerenje otkucaja srca i srčanog ritma EKG-om. No, ponekad se putem EKG ne može dijagnosticirati poremećaj rada srca s obzirom da se oni javljaju periodički tokom dana ili noći, te će u tom slučaju prije liječenja biti potrebno postaviti dijagnozu uz pomoć holter monitora koji osoba treba nositi tokom 24 sata normalnog radnog dana. Ovaj uređaj će snimiti srčani ritam i otkucaje u situacijama u kojima se krećete na dnevnoj bazi.

Prije liječenja, osim EKG i holter monitora, može se obaviti i test opterećenja na traci ergometrija i UZV srca. Kada se postavi dijagnoza o kakvoj se vrsti tahikardije radi liječnik će odrediti terapiju i preporučiti da promijenite neke životne navike, prehranu, pušenje, tjelesnu aktivnost, smanjivanje stresa i slično kako bi se jaki otkucaji srca smanjili.

Postoje brojni načini liječenja poremećaja rada srca od lijekova, do radiofrekventnom ablacijom, do ugradnje uređaja kirurškim putem, na primjer poznatog pacemakera elektrostimulatora srca i još brojni drugi načini.

Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara