motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa

Intraokularni tlak – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Intraokularni tlak - uzrok, simptomi, liječenje

Intraokularni tlak, uzroci

Očni ili Intraokularni tlak možemo opisati kao pritisak očne jabučice na njenu stijenku. Unutrašnjost naših očiju čine staklasta tijela koja znamo kao želatinozna masa kao i očna vodica. Očna vodica je odgovorna za određivanje očnog pritiska i ona održava očne stijenke napetima. Ukoliko dođe do promjene u pritisku, narušava se cjelokupna ravnoteža oka i nastaje niz zdravstvenih problema koji mogu dovesti do trajno narušenog vida i sljepoće.

Očni tlak se mjeri uz tonometriju, a sami proces izvodi oftalmolog. Normalne vrijednosti očnog tlaka iznose od 9 do 21 mmHg – milimetara žive, a tijekom dana očni tlak može varirati od 3 do 6 mmHg. Kada je očni tlak veći od 22 mmHg on se smatra visokim. Koji su uzroci nastanka povišenog očnog tlaka? Intraokularni tlak može nastati radi traume oka, upale oka, određenih lijekova, drugih očnih oštećenja. Ukoliko u obitelji imate povijest očnog tlaka, nikako ne bi smjeli preskakati redovite očne preglede.

Intraokularni tlak, simptomi

Mnogi se pitaju kako prepoznati Intraokularni tlak? Istina je da ne možete sami odrediti da li imate povišeni očni tlak ili ne, jer oko ne daje nikakve vanjske znakove poput boli ili crvenila. Prilikom očnog pregleda oftalmolog će vam izmjeriti očni tlak i onda ga usporediti s normalnim vrijednostima. Simptomi se ponekad mogu pojaviti u sljedećem obliku ali se mogu zamijeniti s drugim stanjima: Neugodan osjećaj pritiska u očima, bol i peckanje, otežano gledanje i suhoća očiju, glavobolja, zamor očiju, mučnina u želucu.

Navedeni simptomi se mogu lako zamijeniti za naprezanje očiju uslijed izlaganja dugom gledanju u ekran. Kako se mjeri visoki očni tlak? Intraokularni tlak se mjeri kod oftalmologa. Postoje kontaktne i beskontaktne mjere za mjerenje očnog tlaka. Beskontaktna metoda se vrši bez dodirivanja same rožnice, dok se u kontaktnom mjerenju sonda prislanja na rožnicu oka. Prije mjerenja pacijentu se daje anestetik. Ukoliko često osjećate gore navedene simptome bilo bi poželjno da zakažete pregled očiju.

Intraokularni tlak, liječenje

Intraokularni tlak se može liječiti kapima za oči kako bi se tlak lagano smanjio. Navedene kapi mogu imati popratne nuspojave, pa je bitno da se prati stanje vaših očiju i da se reagira na vrijeme ukoliko se krene razvijati glaukom. Ukoliko kapi ne djeluju i krene se razvijati glaukom potrebna je očna operacija koja se sastoji od ugrađivanja mikrocjevčica u oko kako bi se uravnotežio tlak. Dodatna operacija laserom uklanja glaukom.

Zašto je bitno liječiti Intraokularni tlak? Liječenje je itekako potrebno jer ukoliko se navedeno stanje ne liječi dolazi do pritiskanja živčanih vlakana i krvnih žilica u mrežnici oka, što može uzrokovati degeneraciju ganglijskih stanica. Navedeno dovodi do propadanja živčanih stanica koje su odgovorne za prijenos informacija do mozga. Navedene stanice se ne mogu samostalno regenerirati i jednom kada se unište dolazi do suženja našeg vidnog polja i ono je trajno i nepopravljivo. U kroničnim slučajevima zanemarivanje očnog tlaka može dovesti i do trajne sljepoće osobe.

Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa