Što su imunoglobulini

Što su imunoglobulini

Što su imunoglobulini i koja je njihova uloga?

Imunoglobulini se prema medicinskoj definiciji opisuju kao molekule koje su sačinjene od B limfocita i plazma stanica koje su odgovorne za obranu tijela od stranih organizama. Oni se sastoje od biomolekula glikoproteina koje pripadaju našem imunološkom sustavu. Riječ je o najobilnijim proteinima našeg krvnog seruma. Imunoglobulini su poznati pod nazivom antitijela, a njihova uloga je zaštititi naš organizam od bilo kakvih stranih "gostiju" koji žele narušiti naše zdravlje. Struktura imunoglobulina veoma je slična slovu Y, i postoji 5 raznih tipova antitijela.

Oni mogu predstavljati morfološke, lokacijske i funkcionalne razlike u našem organizmu. Strukturne razlike se ne odnose na oblik, već njihov sastav gdje svaki tip ima svoji određeni cilj u organizmu/obrani. Imunološki odgovor koji se dobiva na temelju antitijela je veoma specifičan i složen mehanizam. Njihovo aktiviranje se događa kada se primijeti strano tijelo ili "gost" u organizmu - u primjeru neke vrste bakterija. Funkcija imunoglobulina je vezati tog gosta na sebe i eliminirati ga što prije iz organizma.

Imunoglobulini i njihova opća funkcija u našem organizmu

Antitijela imaju važnu ulogu u obrani našeg organizma. Imunoglobulini pripadaju u humoralni imunološki sustav - tvari koje se izlučuju putem stanica kako bi se organizam zaštitio od patogenih i drugih štetnih tvari. Da li imunoglobulini imaju još neku funkciju u našem organizmu? Imaju opće i posebne funkcije. U opće funkcije ubrajamo: Vezanje antigen protutijela - Na selektivan i specifičan način "gost" se veže i odnosi van organizma. Može se vezati dva ili više antigena na antitijelo. Funkcija efektora - Većinu vremena antitijela služe kao stanični odgovor na strana tijela u organizma.

No, bitno je naglasiti da će vezivanje ovisiti o prijetnji i o složenosti procesa (osobito ako je pitanje o ozbiljnijoj infekciji). Posebne funkcije - Ovdje je važno naglasiti kako svaka vrsta imunoglobulina ima svoju specifičnu funkciju obrane. Imunoglobulin G će osigurati veću obranu protiv antigenih sredstava poput bakterija i virusa, imunoglobulin M će imati brze odgovore na štetne kao i infektivne agense, imunoglobulin A će prvenstveno djelovati kao obrambena barijera kod patogena, imunoglobulin E će pružiti snažan obrambeni mehanizam protiv antigena iz alergena, dok će imunoglobulin D biti povezana s limfocitima B.

Imunoglobulini i naš imunološki sustav

Naš imunološki sustav je sačinjen od sustava organa koji imaju za ulogu štititi naš organizam od napada stranog mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica i parazita), te njihovih kemijskih supstanci - toksina. Organi koji čine naš imunološki ustav su koštana srž, limfni čvorovi te timus. Imunoglobulini ili antitijela ovdje nastaju kao odgovor na navedene mikroorganizme koji žele naštetiti našem organizmu. Naša imunost se dijeli na dvije vrste: Nespecifičnu ili prirođenu, kao i specifičnu ili stečenu. Prirođena se dijeli na pasivnu - antitijela majke koje ulaze u novorođenče uz mlijeko.

Aktivno - imunoglobulini koje proizvede imunosni sustav i koji su prisutni i nakon infekcije. Specifična se dijeli na pasivnu - unašanje gotovih antitijela kako bi se spriječila daljnja infekcija ili trovanje. Aktivno - imunizacija u obliku cjepiva. Naša prirođena imunost je naša prva linija obrane organizma, ona je prisutna prije kontakta s uzročnicima bolesti i uvijek isto reagira, neovisno o štetnosti agensa. Stečena imunost će se razvijati postupno i prema različitim kontaktima s bolestima. Obje vrste imunosti neće djelovati odvojeno, već će se prema potrebi međusobno nadopunjavati.


Tagovi: