Hds – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Hds - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Hds i za što se koristi?

HDS se opisuje kao virusno cjepivo koje u sebi sadržava oslabjelu vrstu virusa ospica. Lijek dolazi u obliku otapala ili praška za suspenziju za injekcije. Nakon što osoba zaprimi cjepivo, u organizmu započinje proizvodnja antitijela koji će zaštititi tijelo od zaraze ospica. Iako samo cjepivo sadržava žive viruse koji se ubrizgavaju u tijelo, oni su oslabjeli i kao takvi ne mogu uzrokovati oboljenje. Cjepivo je namijenjeno za zaštitu odraslih i djece, osobito za djecu od 12 mjeseci starosti nadalje. Da li je HDS cjepivo obavezno?

Prema programu koji nalaže obavezna cjepiva u RH, djeca će se protiv ospica cijepiti sa kombiniranim cjepivima za morbila, rubelu i parotitisa (ospice, crljenica, zaušnjaci). Docjepljenje se vrši u prvim razredima osnovne škole. U izvanrednim situacijama, kada je sami rizik od obolijevanja i smrtnosti veći (epidemija), tada se cjepivo primjenjuje i u ranijoj dobi. Cijepiti se mogu i odrasle osobe koje su preboljele ospice. Kada je preporučeno cijepiti se? U slučaju da osoba nije cijepljena, tada se preporučuje obavezno cijepljenje ako se putuje u zemlje koje broje povećani broj oboljelih od ospica.

Hds primjena i mjere opreza

Prije cijepljenja obavezno je savjetovanje sa liječnikom. Odrasle osobe ili djece se ne smiju cijepiti HDS-om ukoliko: Postoji preosjetljivost na sastojke cjepiva, ukoliko osobe imaju rjeđi nasljedni poremećaj za podnošenje voćnog šećera, ukoliko je osoba trudna, ukoliko odrasla osoba ili dijete imaju oslabjeli imunološki sustav, ako trenutno postoji liječenje sa imunoglobulinom, ako se osoba planira tuberkulinsko testiranje. Obavezni ste liječniku riječi cijelu povijest svojih bolesti i upoznati ga sa svojim zdravstvenim stanjem prije odluke o cijepljenju.

U slučaju da osoba nije u potpunosti iskrena oko svojeg zdravstvenog stanja, tada postoji mogućnost da imunološki odgovor na cijepljenje neće pružiti potpunu i planiranu zaštitu protiv navedenog virusa. Da li se smiju uzimati drugi lijekovi prilikom cijepljenja? Da. HDS cjepivo se može primjenjivati uz druga cjepiva ili terapije. Cijepljenje se dogovara sa obiteljskim liječnikom. Mogu se cijepiti odrasle osobe jesu i nisu preboljele ospice, kao i djeca koja bi trebala oboljeti od njih. Cijepljenje se obavlja u liječničkoj ambulanti.

Hds iskustva i liječenje

Cijepljenje se provodi sa strane zdravstvenih djelatnika ili liječnika. Iskustva su uglavnom pozitivna, jer cjepivo uzrokuje minimalne nuspojave i probleme. Cjepivo se daje potkožno u samu nadlakticu, kod deltoidnog mišića, dok će djeca zaprimiti cjepivo u prednji te postranični dio natkoljenice. HDS se ne smije primijeniti u krvne žile. Pošto su doze unaprijed određene, ne postoji opasnost od mogućeg predoziranja. Da li HDS donosi nuspojave? Poput svih drugih lijekova, navedeno cjepivo može i ne mora manifestirati nuspojave.

Moguće su sljedeće nuspojave: 24 sata nakon cjepiva osoba može imati povišenu tjelesnu temperaturu, sedmi dan moguća je vrućica koja se smanjuje nakon jednog do dva dana, pojava grčeva, blaga bol na mjestu uboda igle, pojava otekline i crvenila na mjestu uboda. U rijetkim slučajevima moguće su alergijske reakcije i anafilaktičke reakcije. U slučaju pojave nuspojava, važno je kontaktirati svog liječnika. Cjepivo se čuva izvan pogleda i dohvata djece, u hladnim prostorijama bez direktne svjetlosti. Navedeni lijek se nabavlja preko liječničkog recepta i zaprima se u ambulanti.


Tagovi: