Kako izgledaju zaušnjaci – simptomi, posljedice i liječenje

Ljepota i zdravlje

Kako izgledaju zaušnjaci - simptomi, posljedice i liječenje

Što su zaušnjaci?

Zaušnjaci, poznatiji kao i mumps ili epidemijski parotitis možemo opisati kao zaraznu i akutnu virusnu infekciju podušnih žlijezda. Zaraza virusom uzrokuje povećanje žlijezda slinovnica, upala također može zahvatiti i ostale organe ili tkiva, primjerice središnji živčani sustav, testise, gušteraču. Do zaušnjaka dolazi pomoću virusa parotitisa, točnije navedeni virus je glavni uzrok.

Kada jednom dođe do zaraze virusom zaušnjaka, tada su često zaražene obje podušne žlijezde. Navedenu virusnu infekciju možemo prenijeti na sljedeće načine: Putem kihanja, kašljanja, govorom, preko neopranih ruku ili ako koristimo stvari zaražene osobe. Jednom kada osoba preboli infekciju zaušnjaka ona stekne cjeloživotni imunitet na njih.

Važno je naglasiti da su zaušnjaci manje zarazni od popularnijih ospica ili vodenih kozica. Infekcija se najčešće odvija u gusto naseljenim područjima i prisutna je tijekom cijele godine, nešto je aktivnija u proljeće i zimu. Do blage epidemije može doći ukoliko više osjetljivih ljudi žive zajedno, tada dolazi do lakog prijenosa. Navedena bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, no većina slučajeva se ipak događa kod djece između 5 do 15 godina.

Zaušnjaci simptomi i komplikacije

Zaušnjake možemo prepoznati po sljedećim simptomima: Otečene i bolne žlijezde slinovnice na jednoj strani ili na obje strane lica, viša tjelesna temperatura od 38 – 40, glavobolja, bol u ušima, bolovi u mišićima, osjećaj slabosti i umora, gubitak apetita, bol pri žvakanju ili otvaranju usta, bol pri žvakanju, mučnina i povraćanje.

Zaušnjaci, točnije njegovi prvi simptomi se pojavljuju između 16 do 18 dana nakon što je osoba bila izložena virusu, sam period inkubacije može trajati do 4 tjedna. Znamo kako se zaušnjaci smatraju dječjom bolešću, no virusna infekcija je moguća i kod odraslih. Virus zaušnjaka u naš organizam ulazi kroz nos ili usta kapljičnim putem, kod odraslih on može zahvatiti: Mozak i ovojnicu, testise ili jajnike, gušteraču i druge dijelove tijela.

Da li navedeni virus može izazvati komplikacije? Odgovor je da. Komplikacije se mogu pojaviti u obliku upale mozga, infekcije moždanih ovojnica i kralježnične moždine, upale testisa, upale gušterače, upale jajnika, gubitka sluha. Komplikacije su iznimno rijetke, i važno je naglasiti da se češće pojavljuju kod odraslih osoba koje se zaraze.

Zaušnjaci prevencija i liječenje

Zaušnjaci se danas kontroliraju i preveniraju cijepljenjem koje je rutinsko. Cjepivo će se tako ubrizgati u mišić u kombinaciji s koktel cjepivom protiv ospica i rubeole. Navedeno cjepivo se prima u dobi od 18 mjeseci i zatim još jednom u dobi od 3 do 6 godina. U slučaju da osoba nije primila cjepivo za navedenu bolest, tada se zaušnjaci ne mogu liječiti klasičnim antibioticima, jedino liječenje je da se prebole i stvori imunitet za cijeli život.

U slučaju zaraze preporučuje se da zaražena osoba konzumira meku hranu s obzirom na to da je žvakanje dosta otežano. Savjetuje se izbjegavanje kisele hrane i tekućine koje mogu izazvati pojačanu slinu, a upravo taj proces stvara bol. Liječnici će svakako preporučiti analgetike kao ibuprofen ili paracetamol za glavobolju i osjećaj malaksalosti.

Razvoj i pojava komplikacija je moguća no veoma rijetka. Ako osjetite neke od gore navedenih simptoma koji pokazuju na razvoj ozbiljnijih komplikacija tada je potrebno odmah kontaktirati liječnika koji će prilikom redovnog pregleda i pretraga utvrditi da li je riječ o navedenoj bolesti ili nekoj drugoj. Ukoliko je došlo do zaraze tada će liječnik savjetovati mirovanje.

Tagovi: