Ibuprofen (400, 600, 800 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ibuprofen (400, 600, 800 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ibuprofen čemu služi i kako djeluje

Ibuprofen je lijek koji djeluje kao analgetik za smanjivanje i uklanjanje bolova, te kao nesteroidni antireumatik djelujući protuupalno. Lijek sadrži u sebi laktozu pa se stoga ne preporučuje osobama osjetljivim ili netolerantnim na laktozu. Može ga se naći u dozama 400 mg, 600 mg i 800 mg.

Ibuprofen djeluje na blage do srednje jačine bolove kao što su zubobolje, bolovi nakon operacija, no i simptomatsko liječenje glavobolje i migrene. Kao nesteroidni antireumatik djeluje protuupalno prilikom ozljeda mekih tkiva kao što su nategnuća i uganuća. Protuupalno djeluje i kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, ankilozantnog spondilitisa te drugih ne-reumatskih bolesti. Protuupalno djeluje i na izvanzglobne reumatske bolesti kao na primjer bolove u donjem dijelu leđa, i slične bolesti.

Doziranje lijeka će vam odrediti vaš liječnik s obzirom da se lijek može nabaviti isključivo na recept i preporuku liječnika. Mogu ga koristiti i djeca, no ne mlađa od 7 godina. Trudnicama se ne preporučuje uzimanje ovog lijeka, no dojilje mogu uzimat lijek ukoliko im je potreban. Lijek ne utječe na sposobnosti i koncentraciju potrebne za upravljanje vozilima i strojevima.

Ibuprofen iskustva i nuspojave

Iskustva osoba koje su koristile Ibuprofen su pozitivna, naročito ukoliko se bore sa kroničnim bolestima kada lijek trebaju uzimati i do dva tjedna kada bi se protuupalni učinak trebao vidno osjetiti. Nakon dva tjedna korištenja liječnik će odrediti da li će se nastaviti sa uzimanjem ovog lijeka ili će promijeniti lijek.

Nuspojave su kao i kod svakog lijeka moguće kod predoziranja, a javljaju se u obliku bolova u abdomenu, povraćanje i mučnina, pospanost i glavobolja popraćeni letargijom. Teže nuspojave kod predoziranja su moguće ali vrlo rijetko u obliku konvulzija, akutnog zatajenja bubrega, hipotenzija i hipotermije, koma, te apneja naročito kod djece.

Također se uz redovno uzimanje Ibuprofen lijeka mogu pojaviti alergijske reakcije, krvarenja iz probavnog trakta, crvenilo kože, oštećenja sluznice ili bilo kakve druge promjene na koži. Ukoliko se pojave takve nuspojave treba prekinuti sa uzimanjem lijeka i hitno se javiti svom liječniku. Jednako tako potrebno je posavjetovati se sa liječnikom ukoliko se koriste neke druge tablete jer bi ovaj lijek mogao imati na oslabljeni učinak djelovanja drugih tableta.

Ibuprofen cijena i gdje nabaviti

Cijena Ibuprofena je oko 17 kuna, međutim lijek se nabavlja u ljekarnama i nije ga moguće dobiti bez recepta. Odnosno ukoliko niste otišli kod svog liječnika ili ga nazvali da vam propiše ovaj lijek nećete dobiti recept za Ibuprofen. No, postoje situacije kada imate nalaz specijaliste u kojem piše da vam je potrebna terapija Ibuprofen lijekom no nemate recept, ljekarnik vam može na temelju nalaza specijalista izdat lijek. No, tada će vas zamoliti za dozvolu da kopira nalaz specijalista kako bi se ljekarna osigurala i provjerila da nalaz nije krivotvoren.

Ukoliko nemate dopunsko zdravstveno osiguranje iako imate recept bit će potrebno nadoplatiti lijek par kuna, oko 3 kune. Ukoliko koristite još neke lijekove a niste se posavjetovali sa svojim liječnikom, svakako provjerite sa ljekarnikom da li smijete kombinirati ovaj lijek sa drugim lijekovima koje koristite. A ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje vjerojatno i kod drugih lijekova plaćate dodatak prilikom podizanja lijekova na recept, pa možda ne bi bilo loše da si osigurate dopunsko zdravstveno koje pokriva sve ove razlike kod recepata ali i kod pregleda, i hospitalizacija.

Tagovi: