Kada operirati kralježnicu

Kada operirati kralježnicu

Da li vam je potrebna operacija kralježnice?

Bolovi u kralježnici jedni su od prisutnijih bolova današnjice. Bolovi često nastaju radi nedovoljno fizičke aktivnosti, sjedilačkog načina života, brze i nekvalitetne prehrane, ali i kao posljedica ozljede ili raznih stanja. Kada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika? Ukoliko bolovi ne prestaju unutar tjedan do dva, ili ako su bolovi učestali, tada je vrijeme za konzultacije s liječnikom. Operacija kralježnice je u većini slučajeva krajnje rješenje, a bolovi se rješavaju uz blaže metode liječenja. Što ako bolovi ne prolaze? Tada su prvi korak određene pretrage koje će pokazati da li je sve u redu s kralježnicom.

Kada bol ometa svakodnevne aktivnosti i kada ona utjeca na kvalitetu života, tada je potrebno upitati se da li je sve u redu i zatražiti stručno mišljenje. Jedna do dvije epizode boli godišnje smatraju se normalnima, dok je sve više od toga jednostavno neprihvatljivo. Operacija kralježnice smatra se krajnjom mjerom liječenja, no potrebno je naglasiti kako su današnje operacije uz moderne kirurške tehnike uspješne i u većini slučajeva pružaju pacijentima normalan život. Napredni dijagnostički testovi omogućiti će bolje razumijevanje stanja kralježnice i odlučiti najbolju metodu liječenja.

Kada se određuje operacija kralježnice?

Prije operacije kralježnice liječnik može preporučiti i druge metode liječenja. Prije nego se dogovori operacija kralježnice potrebno je razmotriti sljedeće: Pitanje životnih navika pacijenta. Osobi će se savjetovati da smršavi, manje sjedi, poveća fizičku aktivnost ukoliko može, vježba pilates, prestane pušiti, ode na fizikalnu terapiju, pije određenu terapiju, ode na akupunkturu. Ukoliko se bolovi u leđima ne povuku od navedenih savjeta, tada je potrebno savjetovati se o operaciji.

Operacija kralježnice dogovara se s liječnikom tek onda kada se iscrpe ostale mogućnosti liječenja ili oporavka. Postoje više vrsta operacija, i one će ovisiti o tome što nije u redu s kralježnicom. U kojim slučajevima se vrši hitna operacija na kralježnici? Kada je iznenadno nastupila određena trauma ili ozljeda koja predstavlja opasnost za daljnje kretanje osobe. Potrebno je naglasiti kako određena stanja isto tako mogu uzrokovati deformitete na kralježnici, stoga se preporučuju redovite kontrole i pregledi kako bi se sve držalo pod kontrolom.

Što kada se napravi operacija kralježnice?

Nakon što je napravljena operacija kralježnice, osoba će provesti nekoliko dana na bolničkom odjelu, ovisno o tome kakva je operacija bila u pitanju. Operacija kralježnice traži oporavak, najčešće u obliku odlaska u toplice i na fizikalnu terapiju. Detaljne upute o oporavku dobivaju se od strane kirurga koji je radio samu operaciju. Operacija na kralježnici je ozbiljan zahvat i on se preporučuje samo onda kada se tim stručnjaka složi da je to najbolja metoda liječenja. Operacija će se vršiti najčešće kod ozljeda, degenerativnih bolesti, upalnih kao i tumorskih bolesti kralježnice.

Postoji mogućnost minimalno invazivnih i terapijskih zahvata koji omogućuju pacijentu gotovo bezbolnu i kratkotrajnu operaciju. Klasični operativni zahvati bit će rezervirani za onu skupinu pacijenata koji radu poremećaja osovine svoje kralježnice imaju potrebu za većom korekcijom (umetanje raznih implantanata). Moguće je kombinirati minimalno invazivne zahvate na većim operativnim zahvatima kako bi se smanjilo oštećenje tkiva. Pacijent kojemu je potrebna operacija bit će upućen zahvat, rizike, oporavak, liječenje.


Tagovi: