Hašiš – što je i kako djeluje

Hašiš - što je i kako djeluje

Što je hašiš

Što je hašiš, odakle dolazi i koje vrste postoje? Hašiš je koncentrirani oblik kanabisa, odnosno smole ove biljke koja se odvaja kemijski ili mehanički. Korištenje hašiša datira stotinama godina unazad. Poznato je da su ga drevne kulture u Perziji, Indiji i Kini koristile u medicinske svrhe. Podrijetlo hašiša ne može se precizno definirati, jer postoje određena neslaganja među znanstvenicima. Arapskog je podrijetla, što znači suha biljka, a u Europi se pojavila tijekom 18. stoljeća, gdje je brzo našla primjenu u farmaceutskoj industriji za proizvodnju ljekovitih spojeva.

Lijekovi na bazi hašiša postali su vrlo popularni u Europi i Sjedinjenim Državama već krajem 18. stoljeća. Dobiva se iz listova Cannabis Sativa, zeljaste biljke koja ima do 14% THC-a. Tetrahidrokanabinol, poznat kao THC, jedna je od najvažnijih psihoaktivnih komponenti biljke kanabis. Odvajanje trihoma, žlijezde biljke, od fizičke strukture biljke može se izvršiti na više načina. Postoji nekoliko metoda izrade hašiša koje koriste različite kulture, ali s vremenom su se pojavili novi procesi. Od poznatih metoda, to je suho vađenje trihoma iz cvjetova konoplje, čime se dobiva čista smola, a klasičan primjer postupka je marokanski. Tradicionalno se pravi trljanjem zrele biljke kanabisa između dlanova.

Kako prepoznati hašiš

Metode izrade hašiša su suho prosijavanje, zatim odvajanje ledom i vodom, odvajanje toplinom ili pritiskom. Odvajanje smole plinom butanom jedno je od najpopularnijih jer daje najjači koncentrat THC-a koji može doseći 90% (prosjek je do 40%). Hašiš se može pušiti u staklenoj luli, dodati u džoint, pomiješati s kanabisom ili biljnim mješavinama.

Kod hašiša, koji je koncentracija kanabisa, postoji puno jači učinak. Općenito, suho prosijavanje je najčešći način na koji se koristi. Učinak kvalitetnog hašiša puno je jači od biljke od koje se dobiva. Međutim, kako je većina konzumiranog hašiša vrlo loše kvalitete jer sadrži ulja i druge mješavine koje povećavaju njegovu količinu, oni negativno utječu na kvalitetu. Što se tiče kvalitete hašiša, treba istaknuti prosijan, koji je najčešći, smeđe je boje i blage konzistencije, malo ljepljiv. S druge strane, ručno utrljani hašiš je tamnije boje, konzistencije je tvrđe i gušće. Njegove karakteristike mogu varirati, kada ispušta bijeli dim, to ukazuje na kvalitetu, dok je crni dim pokazatelj da sadrži ulja ili plastiku.

Kako djeluje hašiš

Hašiš ima mnogo učinaka, halucinogeno je sredstvo, izaziva halucinacije kod ljudi koji ga unose. Posljedice su suha usta, pad krvnog tlaka, povećan libido, euforija, glavobolja, promijenjena percepcija vremena, oštećenje pamćenja. Učinci hašiša razlikuju se od mentalnog stanja osobe. Dugotrajna i kontinuirana uporaba može dovesti do oštećenja pamćenja, smanjenih refleksa, intenzivne panike i paranoje. Brojne studije pokazuju da je kontinuirano korištenje hašiša povezano s psihičkim poremećajima ili pogoršanjem već postojećih.

Budući da hašiš uzrokuje halucinacije i psihotične poremećaje, rizik od shizofrenije se povećava nakon dulje uporabe. Dugotrajno korištenje hašiša utječe na intelektualne funkcije, pamćenje, pažnju, učenje. S obzirom na posljedice korištenja hašiša, važno je istaknuti njegov negativan učinak na imunološki sustav, cirkulaciju, endokrini i dišni sustav. Ovisnost o hašišu jedna je od najtežih, a klinička iskustva pokazuju da korisnici pokazuju najveći otpor pružanju stručne pomoći. Bezbroj je primjera onih koji su zbog ovisnosti propustili sve prilike za mogući uspjeh, jer ova lagana droga odvlači percepciju korisnika od kreativnosti, stvara psihotične poremećaje i rizik od depresije.


Tagovi: