motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa

Glaukom – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Glaukom - uzrok, simptomi, liječenje

Glaukom – uzrok

Vid je jedan od glavnih načina na koji doživljavamo svijet oko sebe. Naše oči omogućuju nam da percipiramo svoju okolinu dok je mozak taj koji protumači signale koje mu oči šalju i stvara nam sliku koju u konačnici vidimo. Bez očiju nema vida pa je stoga bitno da vodimo adekvatnu brigu o njima. Na žalost, prije ili kasnije svi dožive neki oblik problema sa vidom. Danas postoje brojne metode s kojima si možete pomoći, bilo da koristite naočale, leće ili se odlučite na lasersku operaciju vida. No problemi sa očnim lećama nisu jedino što vas može zahvatiti. Puno ozbiljniji problem može predstavljati glaukom. Radi se o bolesti koju uzrokuje povišeni očni tlak. Glaukom nastaje kao posljedica nemogućnosti odvodnje očne tekućine. Naime, vaše oko se konstantno održava vlažnim uz očnu tekućinu koja se odvodi u kanal koji dovodi do manje vene. Međutim, ako je ta odvodnja poremećena ili zaustavljena dolazi do prekomjernog nakupljanja tekućine i rasta očnog tlaka.

Glaukom – simptomi

Glaukom, odnosno povišeni očni tlak, predstavlja problem jer nakupljeni pritisak djeluje na krvne žilice koje se nalaze kod vaših očiju. Ove se žilice pod pritiskom oštećuju, a uz dulje vrijeme ne tretiranja dolazi do oštećenja živčanih vlakana do kojih više ne može doći dovoljno krvi. Rezultat toga je da sve slabije vidite, a u konačnici može dovesti i do sljepoće. Glaukom može biti i te kako opasan pa je stoga bitno prepoznati rane simptome kako bi ga se moglo na vrijeme tretirati prije nego je došlo do nekih trajnijih oštećenja. Jednom oštećen očni živac ne može se više popraviti. Problemi sa očnim tlakom mogu trajati mjesecima prije nego dođe do ozbiljnih posljedica. Neke od simptoma na koje bi trebali obratiti pozornost su zamućivanje vida po noći. Oči vam se mogu zacrveniti i biti bolne, a ta bol se nerijetko pretvori i u glavobolju koja usput uzrokuje mučninu. Pri povišenom očnom tlaku će vam rožnica također postajati sve zamućenija i bolnija na dodir.

Glaukom – liječenje

Glaukom je ozbiljan problem koji postaje sve gori što dulje odgađate tretiranje. Ne dozvolite si da prođe previše vremena te dogovorite posjet liječniku ako ste primijetili neki od navedenih simptoma. Oftalmolog vam lako može provjeriti očni tlak te ustvrditi točno što uzrokuje vaše simptome. Što ranije otkrijete povišen očni tlak, to je bolja situacija za vas jer možete spriječiti ikakve ozbiljnije probleme prije nego dobiju priliku nastati. Postoji više vrsta mogućeg glaukoma te se on može razviti u bilo kojem stadiju života. Najčešće se javlja kod starije populacije ali također se može javiti i kod djece koja se tek razvijaju. Ipak, liječenje je moguće te se primarno koncentrira na to da se smanji vaš očni tlak ili smanji količina očne tekućine koje vaše oko luči. Nastala šteta se ne može popraviti ali možete osigurati da neće doći do pogoršanja. Glaukom se najčešće tretira uz specijalizirane kapi za oči, a u nekim slučajevima i kroz operaciju. Posjetite stručnjaka kako bi saznali koja je najbolja metoda za vas.

Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa