motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa

Glaukom oka – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Glaukom oka - uzrok, simptomi, liječenje

Glaukom oka – uzrok

Glaukom oka je bolest gdje zbog povišenog očnog tlaka dolazi do propadanja živčanih vlakana i vidnog živca mrežnice oka. To je najčešći uzrok sljepoće u svijetu, te ako se ne otkrije i prepozna na vrijeme, može vam ostaviti trajne posljedice. Glaukom oka se može pojaviti kod svih dobnih skupina i oba dva spola, no najčešće se pojavljuje kod osoba u starijoj životnoj dobi. Često oboljele osobe ne pokazuju simptome koje bi upućivale na glaukom, zbog čega je veoma bitno da idete na redovne oftalmološke preglede kako biste izmjerili svoj očni tlak i na vrijeme otkrili bolujete li od glaukoma ili ne. Postoji više uzročnika koji mogu prouzrokovati glaukom, aa jedno od najčešćih su zbog anatomske predispozicije, postojeće bolesti oka, zatvorenog kuta, otvorenog kuta, dijabetesa, kratkovidnosti, starije dobi, upotrebe steroida, traume oka i slično. No, najčešće glaukom uzrokuje povišeni očni tlak, te ujedno ako je netko od vaših roditelja ili bake i djedova imao glaukom, postoji 20 posto šansi da ćete i vi oboljeti od glaukoma.

Glaukom oka – simptomi

Simptomi koji mogu upućivati da bolujete od glaukom oka su kada osjetite bol unutar očne jabučice ili kada osjetite bol iza vaše očne jabučice, kada imate stalne glavobolje, kada su vam očne jabučice osjetljive na pritisak, kada vam oči često suze iz nepoznatog razloga te kada osjećate neodređenu nelagodu u očima. Glaukom oka se može otkriti na više načina, a neki od njih su da obavite kompletni oftalmološki pregled gdje će vam izmjeriti očni tlak, m da otiđete na pahimetriju gdje se mjeri debljina vaše očne rožnice, da napravite gonioskopiju gdje se radi pregled morfologije očnog kuta gdje se može otkriti eventualna opstrukcija, da napravite ispitivanje vidnog polja ili da napravite mjerenje debljine živčanih vlakana oko vašeg vidnog živca. Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma koje smo vam gore naveli, dobro je da otiđete do svojeg oftalmologa i napravite neke od ovih pregleda kako biste znali imate li glaukom ili ne.

Glaukom oka – liječenje

Srećom, glaukom oka se može izliječiti, posebice ako je na vrijeme otkriven te nije napredovao dalje. Glavni način kako se liječi glaukom oka je kroz snižavanje očnog tlaka koji će spriječiti daljnje oštećenje vidnog živca i samo propadanje vidnog polja oka, s čime se može kompletno riješiti glaukom i poboljšati kvalitetu života pacijenata. Na temelju toga koja je visina vašeg očnog tlaka, stupanj oštećenja oka, imate li genetsku preispozcijaju na glaukom te koja je vaša životna doba, na temelju toga se određuju na koju razinu se mora spustit očni tlak. Prvi način tretiranja glaukoma je da se koriste kapi za snižavanje očnog tlaka, te ukoliko to nije dovoljno, koristi se dodatni lijek ili kombinacija više lijekova koje uzimate svaki dan dok ne potrošite dozu i dok se ne vidi poboljšanje. Za teže slučajeve se ide na kirurško liječenje, no to je veoma rijetko jer u većini slučajeva se glaukom može riješiti na prvotni način liječenja glaukoma.

Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa