Što je glaukom oka

Što je glaukom oka

Glaukom oka se može razvijati sporo ili nastati naglo

Ponekada se glaukom razvija sporo i bez ikakvih jasno izraženih simptoma, a ponekada iz nejasnih razloga nastaje naglo, no bolest uvijek prati i ili uzrokuje povišeni očni tlak (intraokularni tlak), a sama bolest je često skupina različitih očnih stanja. Dakle, glaukom oka se može razvijati sporo ili nastati naglo, ali uvijek je ozbiljno stanje koje treba početi liječiti čim se postavi dijagnoza, jer može oštetiti vidni živac do te mjere da nastane potpuna sljepoća.

Glaukom oka jest bolest vidnog živca, sporonapredujući glaukom se smatra kroničnim glakukomom, a akutni glaukom uvijek nastaje naglo. Očni specijalisti nadalje razlikuju primarni i sekundarni glaukom, primarni obuhvaća i kronični i akutni glaukom, dok je sekundarni glaukom posljedica traume oka, drugih očnih bolesti, nekih drugih bolesti poput dijabetesa ili tumora i nekih lijekova. Urođeni ili kongenitalni glaukom je razvojni poremećaj oka s kojim se dijete rađa, vrlo je rijedak, ali skoro uvijek dovodi do sljepoće. Na Svjetski dan glaukoma se vodi mnogo različitih aktivnosti u cilju podizanja svijesti o glaukomu.

Glaukom oka i njegovi rani simptomi

Ako niste od onih koji baš redovito odlazite na oftalmološke preglede, barem se informirajte o simptomima i ranom otkrivanju glaukoma. Glaukom oka i njegovi rani simptomi su zamagljen vid, umor u očima, glavobolje, bol u očima, osjetljivost očne jabučice na pritisak, stalna nelagoda, suzne oči, crvene oči, osjetljivost na svjetlo. Ako imate neke od ovih simptoma idite na očni pregled jer glaukom je najčešće tihi kradljivac vida, a neki ga nazivaju i tihim ubojicom vida.

Glaukom oka možete otkriti samo potpunim oftalmološkim pregledom uz mjerenje očnog tlaka, očni specijalist će vam izmjeriti i debljinu rožnice (pahimetrija), kontrolu otjecanja očne vodice (gonioskopija), ispitati ispade iz vidnog polja i mjerenjem debljine živčanih vlakana provjeriti strukturna oštećenja oka. Samo liječenje glaukoma se provodi kapima za očni tlak, umjetnim suzama po potrebi ili nekim drugim kapima koje vam oftalmolog prepiše. U težim slučajevima glaukoma se koriste laserski tretmani, au onim najtežim se preporučuje kirurški zahvat.

Glaukom oka se liječi pod liječničkim nadzorom

Bez obzira na vrstu glaukoma, vrijeme trajanja bolesti, propisanu i primijenjenu terapiju, glaukom oka se liječi pod liječničkim nadzorom, što podrazumijeva redovne kontrole kod oftalmologa, čak i ako vam se čini da vam je bolje od dobivene terapije, a naročito ako vam se čini da terapija ne djeluje i osjećate vidno pogoršanje bolesti. Ako dijabetičar ima glaukom ima i razlog više za redovite kontrole. Isto je i s drugim bolestima koje mogu pogoršati stanje glaukoma.

Glaukom oka se nažalost može pogoršati i ako disciplinirano uzimate antiglaukomske kapi, ako se to dogodi, liječnik će vam na redovnoj kontroli vjerojatno promijeniti ili dopuniti terapiju. Možda će predložiti laserski tretman kao dopunu liječenju. Ako se stanje jako pogoršalo, možda ćete opet morati proći kompletnu oftalmološku obradu i možda vam na kraju ipak bude preporučena operacija. Iako se glaukom ne može spriječiti, redovitim kontrolama, uzimanjem terapije, vježbama za oči, promjenom životnih navika možete usporiti napredovanje glaukoma i spriječiti sljepoću.


Tagovi: