Giht – simptomi i prehrana

Ljepota i zdravlje

Giht - simptomi i prehrana

Što je giht i što ga uzrokuje

Ljudsko tijela stvara mokraćnu kiselinu u procesu rastvaranja spojeva purina koji se nalaze u hrani i piću. U zdravom ljudskom organizmu će ta kiselina prolaziti kroz bubrege i izlaziti kroz tijelo mokraćom. Do gihta dolazi kada u tijelu postoji povišena razina mokraćne kiseline koja se nataložila. Kada se to dogodi formiraju se kristali koji su šiljastog oblika i sakupljaju se u udovima. To može dovesti do upale i artritisa u zglobovima, no većina ljudi sa povišenom razinom mokraćne kiseline neće razviti giht. Neke životne navike ili prilike mogu utjecati na nastanak gihta.

Situacije koje dovode do pojave ove bolesti su visoka razina mokraćne kiseline, obiteljska povijest bolesti, starenje, konzumacija alkohola ili pića koja imaju visoku razinu zasićenog fruktoznog kukuruznog sirupa, hrane koja ima visoki nivo sastojka purina. Pretjerana tjelesna težina ili pretilost također mogu uzrokovati giht, visoki krvni tlak, kronična bolest bubrega, ali i neke vrste lijekova. Kako bi se spriječio nastanak gihta, treba mijenjati životne navike i na vrijeme započeti sa liječenjem.

Kako prepoznati giht

Giht je vrsta artritisa koji uzrokuje bol i otjecanje u udovima, kada se bol pojavi traje tjedan do dva tjedna, te nakon toga prođe. Pojavljuje se najčešće u palcu noge ili na donjim ekstremitetima. Najčešći simptomi gihta je bol koja započinje na tim mjestima. Giht se može pojaviti iznenada po noći i može vas probuditi jaka bol. Vaši udovi mogu biti natečeni, drveni, topli ili ukočeni.


Pojavljuje se u jednom od udova najčešće i potaknuti ga može određena hrana, alkohol, fizička trauma, određeni lijekovi, određeno zdravstveno stanje ili bolest. Pojava gihta i bol koju uzrokuje može nestati kroz par tjedana i tada nestaje ta bol do iduće pojave simptoma.

Neki ljudi mogu često to osjećati dok se kod nekih može ne pojavljivati godinama. S vremenom, ako je ovaj tip artritisa neliječen i ako ga se zanemaruje, bolovi se mogu pojavljivati češće i mogu trajati puno dulje. Ljudi koji imaju ovaj tip artritisa imaju veću vjerojatnost razvijanja drugih poremećaja i bolesti posebice na srcu ili na bubrezima.

Prilagođena prehrana za giht

Uz ranu dijagnozu i mijenjanje životnih navika na vrijeme, giht je jedan od oblika artritisa koji se najlakše liječi i kontrolira. Liječenje koje je primijenjeno na ljude sa gihtom može biti individualno. Cilj liječenja gihta jest smanjiti bolove koji se pojavljuju, spriječiti buduće pojavljivanje bolova, te spriječiti oštećenje zglobova, liječiti i sva druga stanja i bolesti koji su se pojavili zbog gihta.

Liječnik će vam preporučiti uzimanje lijekova kako bi se spriječio nastanak gihta i promjene koje morate napraviti u svojim životnim navikama i u prehrani. Ako imate giht trebali biste smanjiti svoju tjelesnu težinu naročito ako imate prekomjernu tjelesnu težinu.

Potrebno je piti manje alkohola, čak i bezalkoholnog piva, izbjegavati crveno meso i životinjskih unutarnjih organa, morskih plodova, školjki i riba, naročito inćuna i sardina, škampi i jastoga. Trebate konzumirati puno povrća, voća i cjelovitih žitarica, bezmasne proizvode, ulja, mliječne proizvode bez puno masnoće, perad. Također, izbjegavajte hranu i pića sa zasićenim mastima i rafiniranim šećerom.

Tagovi: