motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa

Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Distrofija mrežnice - uzrok, simptomi, liječenje

Što je distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje

Ljudsko oko kompleksan je organ koji se sastoji od mnogih slojeva. Od svih tih slojeva, mrežnica je možda i najvažniji dio njega jer ona omogućuje oku zapažanje svjetlosnih impulsa zbog čega se u našem mozgu formira slika. Mrežnica oka zaprima, obrađuje i prenosi vizualne informacije našem mozgu. Mrežnica se na žalost može oštetiti na razne načine te postoje mnoge bolesti koje se vežu uz nju. Neke bolesti mrežnice vezane su uz druge bolesti oka, dok ima i onih koje se vežu od određenu starosnu dob. Tako se primjerice distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje češće javlja kod osoba starije dobi. Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje može biti stečena ili kongenitalna, odnosno, nasljedna. Osim navedene podjele na to da li je ona stečena ili nasljedna, distrofija mrežnice ima i daljnje klasifikacije pa tako postoje periferna i središnja distrofija koje se razlikuju po tome gdje se bolest razvija te unutar toga postoje daljnje podjele.

Kako nastaje distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje

Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje veže se uz mnoge čimbenike. Distrofiju mrežnice može uzrokovati cijeli niz situacija i stanja koje ćemo spomenuti. Povreda krvožilnog sustava naših očiju može biti jedan od uzroka distrofije mrežnice, no isto tako je mogu uzrokovati razni poremećaji imunološkog sustava, kao i neke virusne infekcije ukoliko one nisu tretirane. Uzroci također mogu biti povezani s nekvalitetnim načinom života, što uključuje lošu prehranu te pretjerivanje u alkoholu i cigaretama jer oni sadrže sastojke koji loše djeluju ne samo na cijelo tijelo, već i specifično na mrežnicu oka. Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje može imati mnoge simptome, no karakteriziraju je gubitak percepcije boja, nedostatak središnjeg vida, zamućenje slike i smanjena oštrina vida. Također, česte su pojave i raznih bljeskova pred očima. Jedan od specifičnih simptoma je i taj što je vrlo teško razlikovati statične i pokretne objekte te se stanje pogoršava što se dulje ono ne tretira.

Kako se liječi distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje

Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje može završiti s ozbiljnim posljedicama ukoliko se ona ne dijagnosticira i ne liječi. Posljedice distrofije mrežnice mogu varirati, no ukoliko nema liječničke intervencije, moguć je potpun gubitak vida koji ni kirurška intervencija ne može obnoviti. Distrofija mrežnice – uzrok, simptomi, liječenje potvrđuje se oftalmološkim pregledom pri kojem se odrađuju laboratorijske pretrage, perimetrija, ultrazvuk očne jabučice, elektrofiziološka studija, fluorescentna angiografija očnih žila kao i mnogi drugi. Kada se postavi dijagnoza distrofije mrežnice, odlučuje se o liječenju koje ovisi o obliku distrofije mrežnice. Najčešći oblik liječenja je laserska kirurgija koja ima najveću učinkovitost. Osim operacije, ovisno o obliku bolesti, u liječenju se mogu koristiti angioprotektori i vazodilatori, što su lijekovi koju spadaju u skupinu onih koje jačaju i šire krvne žile. Također, nekad se daju i antiplateletska sredstva koje sprječavaju stvaranje ugrušaka u krvnim žilicama oka. Postoji još cijeli niz lijekova koji se može prepisati, no o tome odlučuje liječnik.

Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:

  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa