Što je dislipidemija – simptomi i liječenje

Što je dislipidemija - simptomi i liječenje

Dislipidemija i njeni uzroci

Postoji mnogo čimbenika koji mogu uzrokovati nastanak dislipidemije. Neki uzroci su vezani za genetsku predispoziciju tog stanja doku su neki vezani za vaše životne navike. Uz to postoje i dvije vrste dislipidemije. Primarna dislipidemija obilježava stanje pri kojem je abnormalna razina lipida uzrokovana nasljeđivanjem gena koji se prenose kroz generacije. Geni koji predodređuju dislipidemiju poremećuju razinu lipida i način na koji se oni stvaraju u ljudskom tijelu. Ako se to stanje prenosi u obitelji, pojedinci razvijaju povišenu razinu LDL-a koji uzrokuje aterosklerozu kasnije tokom života što također može uzrokovati i kardiovaskularne bolesti.

Sekundarna dislipidemija je češća te nastaje zbog životnih navika ili možda zbog medicinskog stanja koje imate. Nju može uzrokovati bolest jetre, pušenje, lijekovi kojima se liječi HPV, pretjerana konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti, neki antidepresivi, pretjerani rad štitne žlijezde, dijabetes i nepravilna prehrana prepuna zasićenih masti i šećera. Kod sekundarne dislipidemije, koja je sve češća kod ljudi, moguće je razvijanje drugih kompliciranijih stanja i bolesti kao što je pojačan rad štitne žlijezde ili razvoj kancerogenih stanica.

Dislipidemija i njeni simptomi

Dislipidemija je medicinsko stanje koje se može očitovati sa pretjeranom ili premalom razinom lipida u ljudskom tijelu. Ako se radi o manjku, to se zove hipolipidemija, no ako se radi o povećanoj razini to je slučaj hiperlipidemije. Dislipidemija dakle može biti ili hiperlipidemija ili hipolipidemija, ovisno o tome na kakav način su vaše razine lipida poremećene.

Pošto pravi simptomi ne postoje, jedino se postojanje dislipidemije može potvrditi vađenjem krvi i potpunom analizom krvi. Krv je potrebno analizirati i ispitati postoji li stanje koje obuhvaća LDL ili HDL, ili možda visoka razina triglicerida. Jedini simptomi koji se mogu pojaviti jesu žućkaste kvržice po tijelu zbog ekstremnih razina lipida koji se nalaze u tijelu.

Simptomi koji se mogu pojaviti jesu bolovi u nogama, oblijevanje hladnim znojem, ubrzan rad srca, oticanje nogu, vrtoglavica, pritisak u prsima, problemi sa zatvorom, problemi sa spavanjem, bolovi u predjelu vrata, ramena, leđa i čeljusti. Simptomi nisu jasni uvijek, no mogu se sa vremenom pogoršavati ako imate to stanje i izloženi ste pretjeranom stresu.

Dislipidemija i kako ju liječiti

Postoji mnogo načina na koji se može riješiti stanje dislipidemije. Hipolipidemija se ne liječi većinom nikad, osim u slučajevima kada je iznimno ozbiljna i to kada je naslijeđena genetski. Najučinkovitiji način na koji se rješava dislipidemija jest prilagođavanje prehrane i fizička aktivnost. U tom slučaju, prehrana mora biti prepuna vitamina i minerala, te je potrebno smanjiti unos zasićenih masti i šećera koji bi mogli to stanje još više pogoršati.

Također, preporučuje se dovoljna količina tjelesne aktivnosti kako bi se spriječio daljnji razvitak ovog stanja. Ako su razine lipida poremećene, preporučuje se prestanak pušenja, te prestanak konzumacije pretjerane količine alkohola.

Što se tiče dislipidemije koja se razvila u hiperlipidemiju, liječi se na sličan način. Primjenjuje se prehrana koja ne uključuje hranu sa visokom razinom masti koje mogu povećati razinu kolesterola u krvi, redovna tjelesna aktivnost, ali i lijekovi koji služe za snižavanje i kontrolu razine lipida u ljudskom tijelu. Dislipidemija se na te načine može staviti od kontrolu, uz to možete se orijentirati na uzimanje suplemenata koji će vam dati dovoljno minerala, vitamina i zdrave omega 3 masne kiseline.


Tagovi: