Artas – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Artas - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Artas

Lijek Artas sadrži atorvastatin koji djeluje na snižavanje povećane masnoće u krvi kod povišenih vrijednosti za kolesterol i trigliceride. Kada kod osoba koje imaju povišene vrijednosti za kolesterol i trigliceride nije moguće te vrijednosti smanjiti promjenom prehrane, tjelesnim aktivnostima, smanjivanjem tjelesne težine, tada se može primijeniti ovaj lijek.

Djelovanje lijeka Artas usmjereno je kada postoji povišen kolesterol, primarna hiperkolesterolemija, no lijek je djelotvoran i kada je povišen kolesterol zajedno sa trigliceridima u krvi što se naziva kombinirana hiperlipidemija. U slučajevima obiteljskih hiperkolesterolemije bez obzira radi li se o heterozigotnim varijantama ili homozigotnim varijantama također se koristi u terapijama snižavanja kolesterola u krvi.

Ovaj lijek se može koristiti kod osoba koje imaju pojačani rizik od stvaranja poremećaja i bolesti srca jer kod njih postoji rizik čak i kad su vrijednosti kolesterola u krvi normalne, a kad su povišene rizik je još veći. Tokom terapije ovim lijekom potrebno je provoditi poseban program prehrane jer nema smisla trošiti lijek za snižavanje kolesterola i hraniti se hranom punom kolesterola.

Nuspojave lijeka Artas

Nuspojave na lijek Artas se mogu pojaviti ukoliko imate alergije na sastojke lijeka, ukoliko imate poremećaj rada jetre, štitnjače i bubrega. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, te ženama koje namjeravaju zatrudnjeti uskoro, osobama koje konzumiraju alkohol u pretjeranim količinama, te osobama starijim od 70 godina.

Ukoliko kod vas lijek Artas izazove angioneurotski edem, oticanje jezika, grkljana, lica, te probleme s disanjem trebate zatražiti hitnu liječničku pomoć jer ovo stanje može biti po život opasno. Manje opasne nuspojave su upale mišića, osjetljivost i bolovi u mišićima, no ako je popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom, te općim osjećajem slabosti bit će potrebno prekinuti terapiju i obratiti se liječniku.

Nuspojave koje nisu opasne, ali nisu ni ugodne su mučnine, bolovi u trbuhu, grčevi i bolovi u mišićima, glavobolje, vrtoglavice, slabost, nesanica, bolovi u prsima, razne alergijske reakcije, osipi i svrbež, trnci i obamrlost u rukama i nogama, te bolovi u zglobovima i leđima. U vrlo rijetkim slučajevima moguće su i nuspojave koje izazivaju stvaranje mjehura na koži i osjetljivost kože na dodir, oticanje gležnjeva, hepatitis i žuticu, rabdomiolizu koja se manifestira bolovima i slabosti mišića uz temperaturu, podrigivanje, poremećaji u vidu, okusu, te puknuća tetiva, a kod muškaraca rast dojki.

Iskustva korisnika lijeka Artas i njegova cijena

Osobe koje su koristile lijek Artas sigurno će vam preporučiti da lijek trebate uzimati prema uputama i dozama koje je propisao liječnik. Ukoliko dozu propustite nemojte uzimati duplu dozu, nego pričekajte sljedeću dozu koju trebate uzeti iz razloga što između dviju doza mora proći određeni period, pa ukoliko uzmete dozu u prekratkom vremenskom periodu moguće je predoziranje lijekom. Lijek treba uzimati s malo tekućine i ne žvakati ga već progutati cijeli, te ga možete uzeti bez obzira kad planirate obrok.

Iskustvo korisnika lijeka Artas ukazuje da tokom terapije ovim lijekom doista pomaže i promjena prehrane jer će tada učinak biti djelotvorniji i vaši nalazi krvi će pokazivati smanjeni kolesterol i trigliceride. Osobe koje su bile na terapiji lijekom posvjedočit će da im je liječnik propisao dozu prema njihovoj individualnoj situaciji, te da je intenzitet doza liječnik mijenjao prema potrebi i prema reakciji tijela na dobiveni lijek. Korisnici će potvrditi da je liječenje trajalo u periodu od četiri tjedna ili više ovisno o individualnoj situaciji i općem zdravstvenom stanju osobe. Lijek se izdaje isključivo na recept i terapija se koristi uz nadzor liječnika, pa lijek nije moguće kupiti u ljekarni bez recepta.


Tagovi: