Atorvastatin tablete (20, 40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Atorvastatin tablete (20, 40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Atorvastatin tablete (20, 40 mg) - što su i kako djeluju?

Na tržištu trenutno ima puno lijekova i dobro je znati koje sve kategorije postoje i za što pojedine tablete služe. Prije nego što objasnimo što su Atorvastatin tablete, moramo napomenuti da je uvijek ključno najprije pročitati uputu o lijeku i konzultirati se sa svojim liječnikom prije konzumacije bilo kakvih lijekova.

Ovaj lijek pripada skupini poznatoj kao statini. Ta skupina lijekova ima funkciju regulacije lipida tj. masnoće. Točnije, Atorvastatin se koristi za snižavanje razine "masnoće" u krvi. Npr. ako imate povećani rizik od oboljenja poput bolesti srca ili ako vam je kolesterol u krvi previsok, postoji mogućnost da će vam ovaj lijek biti propisan. Naravno, itekako će pomoći djelotvornosti tablete ako vam je prehrana također regulirana, dakle da izbacite pretjerano masnu hranu iz svoje prehrane i da se bazirate na generalna općepoznata načela zdrave prehrane. Na taj način, ova tableta će imati puni učinak i smanjivat će razinu lipida u krvi.

Atorvastatin tablete (20, 40 mg) - mjere opreza

Prije nego što započnete s konzumacijom lijeka, potrebno je pročitati mjere opreza iz njegovih uputstva o upotrebi. Tako ne biste trebali uzimati Atorvastatin tablete ako ste preosjetljivi na bilo koju od sastavnih tvari ove tablete ili na kakav drugi lijek koji služi snižavanju masnoće.

Nadalje, nije poželjno da uzimate ovaj lijek ako ste imali bolesti jetre ili bilo kakve poremećaje u funkcioniranju rada jetre. Ako ste trudni ili ako dojite također nemojte uzimati ovaj lijek. Ako pak imate problema s bubrezima ili ste imali moždani udar, ako imate problema sa štitnjačom ili ako pijete znatne količine alkohola, također ne biste trebali uzimati ove tablete. U svakom slučaju je potrebno da se konzultirate sa svojim liječnikom prije započinjanja bilo kakve konzumacije lijekove. Što se tiče dobi i uzimanja atorvastatin tableta, donja granica je 10 godina, a primjena ovih tableta kod djece mlađe od 10 godina treba biti posebno regulirana i odobrena.

Atorvastatin tablete - nuspojave

Svaki lijek ima nuspojave pa tako ništa drugačije nije ni s ovim. Naravno, prilikom ocjenjivanja nuspojava bitno je uzeti u obzir šanse vjerojatnosti da se neka nuspojava pojavi, tj. učestalost pojave nuspojava. Ako primijetite bilo koju od nuspojava koje ćemo navesti niže za Atorvastatin tablete, svakako prestanite s konzumacijom. U rijetkim slučajevima konzumiranje ovih tableta može dovesti do alergijskih reakcija poput oticanja jezika i grla, ozbiljne bolesti koja rezultira ljuštenjem kože i stvaranjem plikova na koži, mišićnom slabošću, u vrlo rijetkim slučajevima može doći do neuobičajenog krvarenja i modrica i oštećenja jetre.

U česte nuspojave spadaju tegobe poput grlobolje, upale nosnih puteva, mučnine, vjetrova, proljeva, bolova u zglobovima i mišićima, bolovi u leđima, porast šećera u krvi. U manje česte nuspojave gdje je učestalost 1 na 1000 bolesnika može doći do gubitka apetita, noćne more i nesanice, gubitka okusa, gubitka pamćenja, zamućenog vita, upale jetre, kožnog osipa, zamora mišića, ispadanja kose itd. Upravo zato, Atorvastatin tablete uvijek uzimajte uz nadzor liječnika!


Tagovi: