motion free

Motion Free - lijek za bolove u zglobovima i spinalne bolesti!

Djeluje 6 puta brže od tableta i injekcija protiv bolova. Idealan proizvod kod:

 • bolova u kukovima
 • hemoroida
 • meteoropatije
 • migrenskih i reumatskih bolova
 • dijabetičkog stopala
 • bolova u želucu, zglobovima, sinusima
 • bolova u kralježnici i koljenima
 • proizvod otklanja bol, otekline, upale, krutost, ukočenost

Dijabetičko stopalo – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Dijabetičko stopalo - uzrok, simptomi i liječenje

Što je dijabetičko stopalo?

Šećerna bolest ili dijabetes često može uzrokovati i promjene na samim stopalima. Na sreću, ove promjene je lako izbjeći i prevenirati ako se vodi pravilna briga o stopalima. Ako patite od dijabetesa tada je svakodnevni pregled stopala bitan kako bi se na vrijeme uočile bilo kakve promjene koje mogu dovesti do dijabetičkog stopala. Dijabetičko stopalo je zapravo izravna posljedica šećerne bolesti i kao takvo je najčešća komplikacija koja se pojavljuje uz navedenu bolest. Dolazi do oštećenja krvnih žila i poremećaja u imunološkom sustavu koji otežavaju zacjeljivanje rana koje su nastale radi pucanje kože.

Ovakve komplikacije na stopalu se mogu ublažiti redovitim kontrolama. Ako patite od dijabetesa važno je da jednom godišnje odradite pregled vaših stopala u zdravstvenoj ustanovi kako bi bili sigurni da je sve u redu. Posebnu pažnju moramo obratiti na stanje cirkulacije u stopalu, na oštećenje živaca, na pojavu bilo kakvih deformiteta, na promjenu boje na koži i nastanku rana. Dijabetičko stopalo nije samo estetski problem, već realan problem koji vam može otežati kretanje.

Dijabetičko stopalo uzroci nastanka

Dijabetes ukoliko je on nereguliran donosi sa sobom kronične komplikacije na krvnim žilama kao i živcima. Dijabetička polineuropatija djeluje na smanjen osjet boli i pritiska u našim stopalima, i upravo ovdje se kao posljedica javljaju natisci na samom mjestu pritiska koji često dovode do oštećenja kože, mekog potkožnog tkiva, naposljetku i zglobova te kosti. Na ovaj način nakon nekog vremena dijabetičko stopalo postaje deformirano.

Oštećenje većih krvnih žila smanjuje protok krvi do stopala, što rezultira suhim stopalima koja su sklona pucanju i to osobito između prstiju. Slaba cirkulacija tj. smanjen dotok samih hranjivih tvari i kisika doprinosi nastanku rana na samim stopalima kao i sporom cijeljenju. Rane se tako često zakompliciraju i dolazi do raznih infekcija koje se šire u dublja i mekša tkiva, zglobove kao i kosti i tada dijabetičko stopalo postaje komplicirano za liječenje. Da bi izbjegli dolazak infekcije bitno je svakodnevno pregledavati stopalo i nositi adekvatnu i udobnu obuću.

Dijabetičko stopalo briga i liječenje

Dijabetičko stopalo zahtjeva pažnju kada je u pitanju regulacija šećerne bolesti. Pravilna njega se često sastoji od svakodnevnog pranja stopala u mlakoj vodi s sapunom, pažljivim sušenjem ručnikom i naposljetku mazanjem kremom da stopalo nije suho. Kod rezanja noktiju potrebno je biti pažljiv kako se ne bi ozlijedili. Čarape za nošenje bi trebale biti od prirodnih materijala koji ne stežu zglob. Prije obuvanja cipela provjerite da li je uložak na svojem mjestu i prilagodite obuću sebi.

Idealna briga vezana za dijabetičko stopalo uključuje: Redovite samopreglede stopala i liječnički pregledi, utvrđivanje da postoji rizik za razvoj problema kod stopala, edukaciju, korištenje odgovarajuće obuće koja je udobna, brzo reagiranje i liječenje kako se ne bi razvile komplikacije. Nikako nemojte shvatiti ništa od navedenog zdravo za gotovo, svi ovi koraci su nužni u razumijevanju dijabetičkog stopala.

Metode liječenja će odlučiti vaš liječnik a one mogu biti: Uklanjanje pritiska, što podrazumijeva rasterećenje rane s korištenjem štaka ili kolica. Debridman, radi se o čišćenju rane od mrtvog tkiva i ostalih nečistoća što uklanja nastanak infekcije i pospješuje zacjeljivanje. Ako je došlo do nastanka površinske infekcije tada se koriste razni antiseptici ili antibiotici dok kod dublje infekcije je potreba hospitalizacija i korištenje intravenskih antibiotika. Ukoliko je pacijent razvio perifernu ishemiju onda je potrebno napraviti revaskularizaciju kako bi se pospješila opskrba krvlju.

Tagovi:

motion free

Motion Free - lijek za bolove u zglobovima i spinalne bolesti!

Djeluje 6 puta brže od tableta i injekcija protiv bolova. Idealan proizvod kod:

 • bolova u kukovima
 • hemoroida
 • meteoropatije
 • migrenskih i reumatskih bolova
 • dijabetičkog stopala
 • bolova u želucu, zglobovima, sinusima
 • bolova u kralježnici i koljenima
 • proizvod otklanja bol, otekline, upale, krutost, ukočenost