ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor

Digestivni problemi – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Digestivni problemi - uzrok, simptomi, liječenje

Hrana od usta do debelog crijeva i digestivni problemi

Digestivni sustav je put hrane u ljudskom tijelu od usta preko jednjaka, želuca, crijeva i debelog crijeva koje izbacuje neiskorišteni otpad te hrane. Hrana od usta do debelog crijeva i digestivni problemi su usko povezani, što znači da uzrok probavnih smetnji može biti i u nekim vrstama hrane ili u nekom dijelu probavnog sustava koji iz nekog razloga ne radi dobro svoj posao. Već i nedostatak okusa u ustima ili otežano gutanje spadaju u digestivne probleme.

Digestivni problemi mogu nastati i zbog averzije prema nekoj hrani ili zbog alergijskih reakcija na neke vrste hrane. Najčešći simptomi probavnih smetnji su mučnina, povraćanje, žgaravica, nadutost, zatvor ili proljev, bol u želucu ili crijevima, u predjelu žuči, upale jetre, nedostatak apetita, a uzroci mogu biti višak želučane kiseline, helikobakter, čir na želucu ili dvanaestercu, upala žuči i žučnih puteva, crijevne bolesti, maligni tumori, Cronova bolest, ulcerozni kolitis i na debelom crijevu hemoroidi ili možda čak maligni tumori.

Digestivni problemi mogu ukazivati na različite bolesti

Ako se čovjek pravilno hrani zdravim namirnicama i ima zdrav probavni sustav hrana će neometano prolaziti sve probavne procese i probavni sustav će neometano isporučivati hranjive supstance u krv koja će ih ravnomjerno raznositi u sve stanice u tijelu. Mikroflora probavnog procesa zajedno sa korisnim bakterijama u ljudskom tijelu omogućava neometane i bezbolne, čak ugodne probavne procese. Ako nije tako, digestivni problemi mogu ukazivati na različite bolesti pojedinih probavnih organa, a neke od njih mogu biti ozbiljne.

Tipični i najrašireniji digestivni problemi su bol u žličici ili peckanje i žarenje poznato kao gastritis. Iako ima puno lijekova i farmaceutskih i narodnih, a pomaže i promjena u prehrani ipak se trebate pregledati da se stanje ne pretvori u čir na želucu. I hemoroide se svrstava u nešto rašireniju pojavu, pa iako se odstranjuju jednostavnim ambulantnim zahvatom, debelo crijevo treba kontrolirati, jer se hemoroidi mogu vratiti, a kontrole su potrebne zbog sve učestalijeg raka debelog crijeva.

Digestivni problemi i kronične bolesti probavnih organa

Ulkus ili čir se mogu pojaviti na želucu, jednjaku ili dvanaestercu, a ulcerozni kolitis zahvaća crijeva. Digestivni problemi i kronične bolesti probavnih organa su neodvojivi, jer vas probavne tegobe mogu na vrijeme alarmirati da obavite sve potrebne preglede i pretrage i na vrijeme počnete adekvatno liječenje. Celijakija je intolerancija na gluten, ako se dijagnoza postavi na vrijeme, oboljela osoba prelazi na bezglutensku prehranu i može kvalitetno živjeti, dakle probavne smetnje su alarm koji vodi do dijagnoze.

Ulcerozni colitis i Cronova bolest su upalne bolesti kroničnog tijeka ali se lijekovima uvelike pomaže oboljelim osobama držati bolesti pod kontrolom što im omogućuje normalno funkcioniranje. Digestivni problemi mogu ukazati i na problem iritabilnog crijeva na vrijeme, a lijekovi pomažu da se smanji osjećaj nadutosti i uravnoteži pražnjenje crijeva, a zatvori i proljevi svedu na minimum. Pomaže zdrava i redovita prehrana, antistresni programi i savjetovanja. Najgore je kada se neka kronična bolest probavnog sustava pretvori u malignu bolest.

Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta

Idealan kada su u pitanju:

 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor