motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Dekstrokonveksna skolioza – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Dekstrokonveksna skolioza - uzrok, simptomi, liječenje

Dekstrokonveksna skolioza, uzroci

Skolioza je svakako najčešća deformacija naše kralježnice. Riječ skolioza dolazi iz grčke riječi “Skollosis” i u slobodnom prijevodu ona znači savijanje. Naša kralježnica se sastoji od puno manjih kosti koje su pravokutnog oblika i nalaze se u samom središnjem dijelu našeg tijela gdje spajaju glavu sa našom zdjelicom. Skolioza nastaje kada dođe do savijanja kralježnice. Ona se savija u stranu i postiže oblik slova C ili S. Dekstrokonveksna skolioza je iskrivljenje ili izbočenje koje naginje prema desnoj stani tijela i najčešće nastaje u prsnom dijelu naše kralježnice.

Navedeni oblik ima tendenciju pogoršavanja kako osoba odrasta, a tipični poremećaj je skraćenje jednog ekstremiteta. Dekstrokonveksna skolioza može biti posljedica urođenih mana, mišićne dismorfije, cerebralne paralize, nepravilnog položaja tijela, različite dužine udova itd. Navedeni uzroci mogu dovesti do totalnog ili parcijalnog iskrivljenja kralježnice. Ovaj oblik skolioze se najčešće pojavljuje u području prsnog dijela naše kralježnice i tako dolazi do iskrivljenosti položaja koji se manifestira u slovu S.

Dekstrokonveksna skolioza, simptomi

Ukoliko Dekstrokonveksna skolioza ne napreduje ona neće izazivati dodatne simptome. Ali ako se primijeti njena progresija, mogu se pojaviti sljedeći simptomi: Bol u leđima, pojačani i izražajni umor, loše držanje tijela, smetnje u određenim kretanjima, smetnje u svakodnevnim aktivnostima, iskrivljenje linije ramena, naginjanje tijela u jednu stranu, problemi s dišnim sustavom. Nažalost, bolovi će dovesti do nepodnošljivog stanja, što će u većini slučajeva rezultirati kirurškom intervencijom. Dekstrokonveksna skolioza se najčešće pojavljuje u periodu razvoja djece, i češće se javlja kod djevojčica nego dječaka.

Skolioza kod djece se može lakše tretirati jer je u pitanu mladi organizam koji se lako prilagođava. Kod djece ona ne izaziva bol, ali je prepoznatljiva po sljedećim simptomima: Kriva linija u ramenima, struk nije u ravnoj liniji, tijelo se naginje u jednu stranu, jedna lopatica je više izražena nego druga. Skolioza je u ranoj dobi pod konstantnim motrenjem liječnika kako ne bi dolazilo do drastičnog pogoršanja. Skolioza kod odraslih je znak zanemarivanja simptoma u dječjoj dobi, i nažalost donosi teže simptome i oblike liječenja.

Dekstrokonveksna skolioza, liječenje

Dekstrokonveksna skolioza će se liječiti ovisno o samoj dobi i stupnju iskrivljenja. Kod djece koja imaju blago zakrivljenje nije potrebno posebno liječenje s mogućom operacijom i nošenjem ortoze. Djeca su obvezna ići na česte provjere koje će odrediti da li dijete treba pristupiti posebnom obliku liječenja. Iako su danas poznate smjernice za liječenje navedenog stanja, odluka o samom tretmanu se uvijek donosi na individualnoj bazi, točnije, prema ozbiljnosti razvoja. Liječenje se donosi na temelju: Spola pacijenta, težini krivulje i mjestu krivulje. Dekstrokonveksna skolioza se liječi kineziterapijom koja se provodi na individualnoj razini.

Terapija će biti osmišljena na način da odgovara stupnju oštećenja kralježnice, kao i samom zdravstvenom stanju osobe koja se podvrgava terapiji. Uz navedeno, važno je koristiti i razne vježbe kao prevenciju od lošeg držanja i daljnje progresije skolioze. Vježbe će vam odrediti liječnik, i one će ukupno popraviti vaše navike kod sjedenja, stajanja i hodanja. Kineziterapijski program liječenja obuhvaća: Vježbe korekcije držanja i vježbe disanja, vježbe za istezanje skraćenim mišića, vježbe za jačanje mišića, vježbe koje se odvijaju u vodi i plivanje. Liječenje odraslih može uključivati i nošenje ortoze.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima