motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Skolioza kod odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Skolioza kod odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Skolioza kod odraslih, uzroci

Skolioza kod odraslih je dosta rijetka pojava. Najčešće je riječ o nastavku procesa koji je započeo negdje u ranom djetinjstvu, ali stanje nije primijećeno na vrijeme ili se nije reagiralo na vidljive simptome. Zanemarivanje ranih simptoma skolioze kod djece nikako nije preporučljivo, jer kasnije u odrasloj dobi ono može donijeti određene posljedice. Skolioza dovodi do značajnih funkcionalnih smetnji koje se u početku manifestiraju lokalno na kralježnici, a kako se ona razvija tako utječe i na druge dijelove lokomotornog sustava.

Ukoliko se ne reagira na vrijeme s raznim vježbama, kombiniranim liječenjem ili odlaskom na operaciju, posljedice u kasnijoj dobi mogu biti trajne i nemoguće ih je zanemariti. Sami uzroci skolioze i danas su misterija, no stručnjaci vjeruju kako ona uključuje nasljedne faktore jer se pojavljuje unutar obitelji. Skolioza kod odraslih je posljedica zanemarivanja prvih simptoma u ranijoj dobi. Skolioza se češće javlja kod djevojčica nego dječaka. Navedeno stanje se najčešće dijagnosticira već u dobi od 10 do 14 godina kada se liječenje može pokazati veoma uspješnim.

Skolioza kod odraslih, simptomi

Najčešći simptomi skolioze kod odraslih su: Nejednakost pri položaju i visini ramena – jedno rame je nešto više od drugog, glava se ne nalazi u sredini tijela – točnije, ona ne prati ravnu liniju kralježnice, postoji vidljiva razlika u položaju kao i visini kukova, može se uočiti asimetrija u položaju kao i visini lopatica – kao i kod ramena, jedna lopatica je više podignuta nego druga. Treba uzeti u obzir da su navedeni simptomi također simptomi i za druge bolesti i deformitete kralježnice.

Ukoliko primijetite navedene simptome, savjetujemo pregled kod liječnika ili specijalista. Skolioza kod odraslih donosi i: Kroničnu i nepodnošljivu bol u području leđa, javlja se kronični umor, dolazi do vidljive deformacije kralježnice, može se pojaviti i degenerativni artritis. Skolioza kod odraslih također može doprinijeti razvoju bolesti srca i bolesti pluća. Navedeno stanje kod odraslih je veoma rijetko, no ukoliko primijetite da je vaše držanje nepravilno i da imate određene bolove, tada bi bilo poželjno da zatražite mišljenje stručnjaka.

Skolioza kod odraslih, liječenje

Na temelju pregleda liječnika ili stručnjaka i kliničke slike radi se plan liječenja. Kada je pitane skolioza kod odraslih, riječ je već o razvijenom stanju i pristup liječenju je nešto drugačiji nego kod djece ili adolescenata. Istraživanja su pokazala da su vježbe itekako učinkovite kada je u pitanju liječenje skolioze kod odraslih. Specifične vježbe se određuju prema težini stanja, i moguće je nošenje ortoze koja će ravnati položaj pacijenta. Vježbe se temelje na postizanju bolje posture tijela i to uz kontrakciju mišića. Ovdje je važno istezanje, derotacija tijela, i kontrolirane vježbe disanja.

Terapija se provodi uz praćenje i savjete fizioterapeuta. Uz navedene vježbe, liječnik često preporučuje i vježbe za korekciju tijela, simetrične vježbe, vježbe istezanja, upis na jogu ili pilates. Navedene vježbe su dokazano pomogle pri korekciji držanja. Skolioza kod odraslih zahtijeva i nošenje ortoze. Ovisno o težini stanja, ortoza može obuhvaćati trtičnu, slabinsku i grudnu kralježnicu. Iako najmanje poželjna, ortoza vrši pritisak na vrh krivine i tjera na uspravnije držanje. Da bi se liječenje pokazalo uspješnim, ortoza se mora nositi barem 18 h dnevno. Nošenje ortoze sprječava pogoršanje stanja i doprinosi liječenju.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima