Cimet – začin s ljekovitim svojstvima

Cimet - začin s ljekovitim svojstvima

Cimet u našim kućanstvima

U današnje vrijeme ne možemo zamisliti kuhinju bez cimeta, osobito u vrijeme blagdana poput Božića. Cimet je danas cijenjen kao začin ali i kao lijek. Zanimljiva je činjenica da je u antičko doba bio cjenjeniji i od zlata. Danas navedenu biljku koju najviše prepoznajemo kao začin znamo po lijepom mirisu i slatkastom okusu, a nalazimo ga u štapiću ili u prahu.

Postoji preko stotine vrsta cimeta, a njihove ključne zdravstvene prednosti dolaze iz sastojaka koji se kriju u njegovoj kori. Poznato je kako cimet danas ima učinak kod stanja poput pretilosti, dijabetesa i dislipidemije. U tradicionalnoj medicini ekstrakt cimeta se koristi kod stanja poput artritisa, proljeva, nepravilnosti kod menstrualnog ciklusa.

Danas navedeni začin ili biljku prepoznajemo po svojem antibakterijskom, antioksidativnom, antikancerogenom, protuupalnom, hipoglikemijskom djelovanju. On nam također pomaže u snižavanju kolesterola i štiti nas od raznih kardiovaskularnih bolesti. Iako ga danas nalazimo u gotovo svim kućanstvima kao začin, važno je da znamo kako je navedena biljka puno više od dodatka slasticama.

Cimet i njegova ljekovita svojstva

Cimet znamo prvenstveno kao začin koji se dobiva iz kore drveća, možemo ga koristiti u obliku štapića ili kao fino mljeveni u prahu. Pošto se dobiva iz kore drveća on u sebi sadrži mnoge hranjive tvari i svojstva poput antioksidansa, dijetalna vlakna, minerala u obliku magnezija, željeza te kalija i natrija, vitamine A, C i B skupine.

Zbog svih navedenih sastojaka koje sadrži, on na naš organizam ima protuupalna, antioksidativna i ljekovita svojstva. Preporučena dnevna doza konzumacije cimeta je minimalno do 6 grama. Kako je najbolje koristiti navedeni začin? S njime možemo začiniti razna jela, piti ga u čaju, jesti ga u jogurtu. Danas su najpoznatiji cejlonski i kasija cimet.

Cejlonski dolazi sa Šri Lanke i sveukupno je zdraviji, dok Kasija dolazi iz Kine i nije toliko zdrav. Neovisno koji konzumiramo, važno je znati koliko ga smijemo konzumirati i za što. I dok je dokazano da je naveden začin zdrav i koristan za naš organizam, bitno je ne pretjerivati u njegovoj konzumaciji. Ukoliko ga pretjerano koristimo može doći do oštećenja jetre.

Cimet i njegova dobrobit

Osim što ima snažna antioksidativna svojstva i što djeluje protuupalno i antialergijski, cimet također pomaže pri balansu šećera u krvi i štiti od dijabetesa. On također snižava naš krvni tlak i čuva zdravlje našeg srca. Novija istraživanja pokazuju kako on umanjuje rizik od demencije i Alzheimerove bolesti i kako ima antikancerogeno djelovanje zahvaljujući svojim antioksidansima.

Cimet također snažno djeluje protiv infekcija kao i prehlade i gripe, čuva zdravlje usne šupljine i uklanja loš zadah. Kada je najbolje primjenjivati navedeni začin? Kod prehlade ili gripe, u običan čaj samo dodamo pola žličice cimeta. Također pomaže i kod uboda insekta, dovoljno je sam pomiješati malo mljevenog cimeta s medom i nanijeti na ubod.

Može pomoći i kod mršavljenja, daje dodatni poticaj radu metabolizma i gasi žudnju za hranom. Dobar je ukoliko postoji problem s probavnim tegobama, dovoljno je samo u toplu vodu dodati pola žličice cimeta i popiti. Gotovo je nemoguće nabrojati sve njegove dobrobiti i beneficije koje ima na naš organizam, no jedno je sigurno, a to je da je on više od blagdanskog začina.


Tagovi: