Jedete li bijela vlakna koja se nalaze na mandarinama: Evo što se nalazi u njima i što rade vašem tijelu

Zanimljivosti

Jedete li bijela vlakna koja se nalaze na mandarinama: Evo što se nalazi u njima i što rade vašem tijelu

Što su vlakna?

Obvezni sastojak svake dobre i uravnotežene prehrane su dijetalna vlakna. Vlakna su biljni dijelovi koje naš organizam ne može probaviti i apsorbirati, te za razliku od masti, ugljikohidrata i bjelančevina, ona samo prolaze kroz naš probavni sustav te doprinose normalnom funkcioniranju probavnog sustava. Dijele se na topiva i netopiva. Izvor netopivih dijetalnih vlakana su cjelovite žitarice, orašasti plodovi te proizvodi od integralnog brašna i većina povrća sadrže vlakana u sebi. Topiva vlakana možemo pronaći u obilju kod zobi, ječmu, graha i graška, mrkve, jabuka i kod agruma, kao što je to mandarina. Sezonsko voće pruža nam veliki spektar vitamina, s čime jačamo svoj imunitet, posebice tokom ovih hladnih dana, a najbolje od svih tih voća su mandarine. Osim što su slatke, ujedno su bogate raznim vitamina te sadrže puno vlakana u sebi. U nastavku Vam otkrivamo zbog čega su jako dobre za naše zdravlje i u čemu vam one pomažu.

Jesu li vlakna dobra za naše zdravlje?

Preporučena dnevna doza dijetalnih vlakana iznosi 25 grama, te je ovolika količina unosa vlakana ukupni zbroj koji je potreban za normalnu funkciju organizma. Vlakna unosimo kroz konzumaciju raznih namirnica, a najviše vlakana možemo pronaći u korama voća i povrća, zbog čega je jako dobro ih konzumirati i ne guliti ih. Stoga je jako dobro i korisno za vas jesti one namirnice koje se mogu konzumirati bez guljenja jer takve sadrže puno više biljnih vlakana. Mandarine isto tako sadrže puno vlakana u sebi, posebice u onoj bijeloj kori koja se nalazi preko nje kada ju ogulite. Puno vam je bolje ostaviti tu koru na njoj i ne skidati ju zato jer u toj bijeloj kori se nalazi jako puno biljnih vlakana koje su jako zdrave za vas i dugoročno će vam donijeti jako puno koristi. Znamo da neki ne vole tu bijelu koru, no ona je jako zdrava i ima puno vlakna u njoj.

Gdje se nalaze vlakna?

Mandarina kao i drugi agrumi sadrže biljna vlakna koja su nužna za normalnu funkciju organizma, posebice za naš probavni sustav. Ujedno, mandarine nam jačaju kosti i osiguravaju nam zdrave zube jer sadrže mnogo minerala, poput kalcija. Isto tako, mandarine su dobre za našu kožu. Opće je poznato da agrumi obiluju vitaminom C, posebice mandarine koja su prava bomba vitamina C ali i pro vitamina A koji je poznat kao beta karoten, koji je jako bitan za čvrstu, lijepu i zdravu kožu. Osim toga, vitamin C je najbolji borac u borbi protiv prehlade, te nam jača imunitet i pospješuje brži oporavak od prehlade i gripe. Mandarine osim vlakna sadrže i nobiletin koji potiče sagorijevanje masti i pomaže kod mršavljenje, a nalaze se u bijeloj kori koja se nalazi na površini mandarina kada ju ogulite. Zbog toga se savjetuje da ne skidate taj sloj na mandarini jer ona obiluje i vlaknima kao i nobiletinom.

Tagovi: