Često mokrenje noću kod muškaraca – uzrok, simptomi, liječenje

Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti
Često mokrenje noću kod muškaraca - uzrok, simptomi, liječenje

Nije uvijek prostata kriva za često mokrenje noću kod muškaraca

Nekada se sve poteškoće s mokrenjem kod muškaraca tretirale kao sekundarni problem problema sa prostatom i čak su se i nazivale zajedničkim imenom prostatizam. Otkada muškarci sve ranije počinju obavljati redovite preglede, uočilo se da nije uvijek prostata kriva za često mokrenje noću kod muškaraca, jer mnogi muškarci koji su patili od nokturije ili nikturije (noćno mokrenje) uopće nemaju uvećanu ili proširenu prostatu, a ipak potreba za nezadrživim uriniranjem budi i nekoliko puta tijekom jedne noći.

Daljim pretragama se može doći do pravog uzroka za često mokrenje noću kod muškaraca. Pokazalo se da bubrežne infekcije izazivaju noćnu poliuriju, stvaranje i nakupljanje prevelikih količina urina noću. Neotkriveni i neliječeni dijabetes također mogu biti uzrokom nokturije, kao i srčane ili plućne tegobe i nakupljanje tekućine oko srca ili pluća. Mješovita nokturija može imati više različitih uzroka, a može je uzrokovati neka vrsta hrane sa diuretičkim svojstvima, neki lijekovi, previše kave, alkohola ili vode u večernjim satima.

Često mokrenje noću kod muškaraca se može različito manifestirati

cistoskopiju

Smetnje s učestalim mokrenjem mogu biti i dnevni problem, ali su noću jače izražene što jako utječe na kvalitetu sna i kvalitetu života. Smetnje se mogu javljati i naglo ili urgentno, kao nezadrživa potreba za pražnjenjem mjehura i ako samo sekundu zakasnite do toaleta, urin počinje nekontrolirano istjecati ili kapati. Što znači, često mokrenje noću kod muškaraca se može različito manifestirati, a svi ti simptomi su vrlo iritantni i neugodni, zato se i zovu iritativni simptomi.

Često mokrenje noću kod muškaraca se manifestira kao opstrukcija uriniranja, puno napinjanja oko mokrenja, teško započinjanje mokrenja tankim i često isprekidanim mlazom koji se ponekada pretvara u kapanje. Zadržavanje urina i nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura. Ovakve smetnje čestu ukazuju na neku prepreku za otjecanje urina i potrebno je napraviti urološke pretrage radi prave dijagnoze i adekvatnog liječenja. Urolog vas može tražiti mjerenje urina ili dnevnik urina, pregled prostate i urodinamske pretrage i, a može tražiti i neurološku obradu.

Farmaceutski i prirodni lijekovi za često mokrenje noću kod muškaraca

Kod blagih urinarnih tegoba pomaže i promjena životnih navika, pijenje vode do 1,5 litre dnevno, jer manje vode neće prorijediti broj uriniranja. Alkohol, kava, čaj i naročito pivo smanjiti ili izbaciti, naročito u večernjim satima. Provjeriti utjecaj svih lijekova koje redovno uzimate i možda neke zamijeniti i uzimati lijekove koje vam urolog ordinira. Farmaceutski i prirodni lijekovi za često mokrenje noću kod muškaraca mogu biti jednako učinkoviti, no neki bolesnici ipak moraju operirati prostatu.

Uz ciljane farmaceutske lijekove za često mokrenje noću kod muškaraca u ljekarnama je i dosta prirodnih biljnih preparata za prostatitis, a koriste se i mnogi narodni lijekovi kao što su čajevi od brusnice, sjemenki bundeve, peršina, osušenog korijena koprive, male mlječike. Neki travari preporučuju kupke od 50 g. brezinog lišća, 50 g. svježeg korijena koprive, 300 zrna zobi, 300 g. kore bijelog hrasta. Neki korist samo limun s maslinovim uljem, a neki med i polen svježi ili osušen.


Tagovi:

Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti