Što je bulimija – simptomi, liječenje i posljedice

Ljepota i zdravlje

Što je bulimija - simptomi, liječenje i posljedice

Što je bulimija

U današnjem modernom svijetu, kada je većina nas na društvenim mrežama, postali smo više nego ikada do sad svjesni, ali i opterećeni, o našem vanjskom izgledu zbog influencera i online modela. Poremećaj prehrane je postala sve više prisutna i mnogi ljudi bez obzira na dob, spol i ostale čimbenike se s time bore. Poremećaje prehrane dijelimo u nekoliko kategorija, a to su anoreksija, bulimija i kompulzivno jedenje.

Svaka od njih je karakteristična po nekim stavkama. Kod anoreksije karakteristično je po tome što osoba broji svaku kaloriju, te pokušava na bilo koji način sagorjeti kalorije, te postepeno sve manje jede i sve više se troši. Kod kompulzivnog jedenja se osoba prejeda i jede čak i ako nije gladna, a to ejh rezultat nošenja sa stresom i drugim situacijama. Kod bulimije osoba normalno jede, ili se čak prejeda, te potom ispovraća ono što je pojela. Jako je kompleksni oblik poremećaja prehrane, te ćemo vam zato u nastavku reći više o tome što je bulimija, kako ju prepoznati, koje su njene posljedice i kako se liječi.

Bulimija i koji su simptomi te posljedice

Bulimija je, jednako kao i anoreksija, poremećaj prehrane, koji je po nekim stvarima sličan anoreksiji, ali se po jednoj stvari znatno razlikuju. Kod anoreksije se osoba izgladnjuje i troše više kalorija nego što uzimaju, dok kod bulimije osobe ili jedu posve normalno ili pak konzumuriju značajnu količinu hrane odjednom te potom kasnije povraćaju ili koriste stvari za čišćenje kako ne bi dobile ne težini.

Od simptoma kod bulimije možemo navesti da imaju strah od debljanja, nisu zadovljne svojim izgledom, stalno vježbaju, često nakon obroka moraju na toalet, kupuju laksativna sredstva, jedu niskokaloričnu osim kada kompulzivno više jedu i ne vole sudjelovati na događajima gdje ima hrane. Niti jedan poremećaj ne nastane samo tako preko noći, već se on postepeno razvija. Tako i bulimija isto, na početku može biti da jednom tjednom se osoba prejeda te zbog straha od debljanja ili ispovraća sav sadržaj iz želudca ili koristi posebna laksativna sredstva. I nakon nekoliko mjeseci prakticiranja se pretvori u kompulzivni poremećaj iz kojeg je teško se izvući. No, to ne znači da nije moguće da osoba se izliječi od ove loše prehrambene navike. U nastavku ćemo vam reći kako izgleda liječenje od bulimije.

Bulimija i kako izgleda liječenje

Kao što smo rekli u prijašnjem dijelu, bulimija je poremećaj prehrane koji se može prepoznati po kompulzivnom prejedanju i kasnijem pražnjenju sadržaja iz želudca bilo kroz forsiranog povraćanja ili kroz korištenja posebnih sredstvo za čišćenje crijeva. Često se postepeno ponavljanje ove prakse posljedično pretvori u kompulzivni poremećaj i osoba kasnije razvije refleks gdje nakon svakog unosa hrane osjeća potrebu da povraća i da ne može držati hranu u želudcu normalno.

Zato je bitno kada primijetite da vi ili neka vama bliska osoba se bori s bulimijom ili bilo kojim drugim oblikom poremećaja hrane da potražite pomoć što prije! Bulimija se uglavnom liječi kroz posebnu terapiju sa psihijatrom pošto ovo je poveće psihološki problem s kojim se nosi osoba. Postoje mnoge klinike koje su specijalizirane za liječenje poremećaj prehrane, te ujedno možete pronaći savjetnike gdje će vam rado pomoći da se vratite natrag na pravi put bez straha od hrane i debljanja!

Tagovi: