Bubuljice na licu – uzrok i liječenje

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni
Bubuljice na licu - uzrok i liječenje

Bubuljice na licu nisu samo prolazna estetska neugodnost

Vrlo malo ljudi oba spola može reći da nikada nije imalo nijednu bubuljicu i da nemaju pojma kako bubuljice nastaju. Naime, one prate odrastanje i pubertet, a mogu se pojaviti i u odrasloj dobi. U mladosti su često grozničavost, nervoza i stres okidači, barem tako misle mladi, no bubuljice na licu nisu samo prolazna estetska neugodnost, medicina ih svrstava u ozbiljne kožne i spolne bolesti u kojima hormonalni status i ravnoteža oboljele osobe igraju veliku ulogu.

Bubuljice na licu nastaju zbog začepljenja kožnih pora sebumom, supstancom koju proizvode lojne žlijezde. Začepljena pora u kombinaciji s prašinom i bakterijama koje žive na koži odmah stvara upalni, gnojni i bolni prištić ili aknu. Ne zna se točno zašto lojnice pojačano proizvode sebum koji uzrokuje začepljenje i upalu, ali genetika, stres i hormonalni disbalans igraju veliku ulogu u tom upalnom procesu. Akne se mogu pojaviti i na drugim masnim dijelovima kože, ali na licu svima najviše smetaju.

Bubuljice na licu se pojavljuju u četiri različita oblika

Kao što zatvor stolice komplicira probavu i može izazvati hemoroide, pa čak i rak, tako i začepljenja pora na koži ne treba olako uzimati jer se mogu u svašta. Potrebno je znati bubuljice na licu se pojavljuju u četiri različita oblika; kao bijele tvrde akne koje su mješavina loja i mrtvih stanica i koje se ponekada nazivaju grisine koje s vremenom ili prilikom kozmetičkog tretmana pilingom, same otpadnu. Miteseri su crne nakupine prljavštine koja se skuplja u porama koje ostaju otvorene.

Prave bubuljice na licu su uzdignute gnojne nakupine, često sa bolnim šiljkom na vrhu, koje su nastale na začepljenoj pori kože i ne treba ih istiskivati, jer možete pojačati upalu i tijek liječenja. Nakupljanje sebuma može prouzročiti i nastajanje cisti ispod površine kože koje se također svrstavaju u problem suradnje žlijezda lojnica i kože ili je bolje reći ne-suradnje. Ponekada je kod odraslih osoba naglo izbijanje velikog broja akni znak ili simptom neke druge bolesti.

Bubuljice na licu se najčešće liječe lijekovima za lokalnu primjenu

Kod lakših stanja akni vam mogu pomoći i kućni pripravci iz bakine kućne ljekarne. Kod težih i upornijih stanja, bubuljice na licu se najčešće liječe lijekovima za lokalnu primjenu, ali kod onih teških i upornih stanja upaljenih akni potrebni su i antibiotici u kombinaciji sa lijekovima za lokalnu primjenu. Ovo stupnjevanje treba uvažiti, jer teža i ekstremno teška stanja mogu ostaviti trajne ožiljke. Jednu bubuljicu možete liječiti sami, ali grozdove bubuljica povjerite stručnjaku i pravim lijekovima.

Bubuljice na licu ne shvaćajte kao sliku o sebi, jer će vas to samo baciti u depresiju, shvatite ih kao problem koji treba na pravi način liječiti i izliječiti. Zato treba prvo ispravno postaviti dijagnozu. Ne tražite rješenje u kozmetičkom salonu jer to nije kozmetički problem i prava kozmetičarka će vas i sam uputiti dermatologu. Jer bubuljice se mogu pojavljivati i u sklopu nekih drugih bolesti, a kada je tako liječenje postaje puno ozbiljnije, a često i dugotrajnije.


Tagovi:

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni