Bolovi u vratu i glavi – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Bolovi u vratu i glavi - uzrok, simptomi, liječenje

Bolovi u vratu i glavi, uzroci

Bolovi u vratu i glavi su jako dobro poznati osobama koje vode sjedilački način života. Riječ je o napetosti koja je uzrokovana kontrakcijom vratnih mišića i bol se ocrtava u vratu i glavi. Bolovi u vratu i glavi se mogu manifestirati i kao dokaz psihičke napetosti, što znači da se navedeno stanje još može nazvati psihomiogena ili stresna glavobolja. Koji su uzroci navedene boli? Uzroci mogu biti sljedeći: Neprirodno držanje glave - Najčešći uzrok. Dolazi do umaranja mišića i nastaje bol. Ako vam posao nalaže držanje glave u jedno te istom položaju, tada dolazi do zamora živaca i mišića, a bol će trajati dok uzrok ne prestane.

Stres - Psihičke napetosti dodatno pojačavaju bolove u glavi i potiljku jer su naši mišići između kralježaka jako osjetljivi na psihički pritisak. Zategnuti mišić vrata - Uzrokovano nepravilnim držanjem tijela ili opterećenjem kralježnice. U ostale uzroke možemo ubrojati: Disfunkcija vratnih kralježaka, oštećeni živci potiljka, nedostatak kvalitetnog sna, mijenjanje životnih navika, naprezanje očiju, ozbiljna zdravstvena stanja.

Bolovi u vratu i glavi, simptomi

Bol može biti kratkotrajnog ili dugotrajnog vijeka. Bolovi u vratu i glavi mogu trajati od pola sata pa do tjedan dana, a simptomi mogu biti sljedeći: Bolovi kod stražnjeg dijela glave, osjećaj grčenja i pritiska u potiljku glave, blaga mučnina, osjećaj punoće u trbuhu, osjećaj stezanja u grlu, ubrzano lupanje srca, razdražljivost, smanjena osjetljivost na svjetlo ili zvuk. Bolovi u vratu i glavi nerijetko mogu biti i simptomi za druge zdravstvene tegobe. Znanstvena studija iz 1985 godine otkriva da su glavobolje najčešći simptom brojnih ozbiljnijih bolesti.

Navedeni bolovi nerijetko nose i blagu vrtoglavicu, točnije, dolazi do nesigurnosti u pokretu, vrtoglavice se najčešće pojavljuju kada postoji slaba cirkulacija krvi u vratu. Nešto se češće pojavljuje kod starijih ljudi, a uzrok može biti i začepljenje krvnih žila. Ukoliko primijetite da vam se očitavaju navedeni simptomi i da oni ne prolaze u roku od tjedan dana, tada je potrebno zatražiti stručno mišljenje liječnika.

Bolovi u vratu i glavi, liječenje

Bolovi u vratu i glavi mogu biti itekako uporni i neugodni. Mogu se držati pod kontrolom uz analgetike, ili uzimanja lijekova protiv bolova. Pravilno liječenje kreče kada se utvrdi uzrok nastanka, a do tada se može rješavati na uobičajene načine protiv bolova. Ukoliko se utvrdi da je uzrok ozbiljniji, liječnik preporučuje injekcije za blokadu živaca. Ako se bolovi u vratu i glavi redovito pojavljuju, potrebno je uvidjeti da li je došlo do promjena na kostima vaše glave i vratnoj kralježnici. U pravilu, dijagnoza se utvrđuje uz pomoć RTG-a vratne kralježnice i kraniocervikalnog prijelaza pacijenta.

Nakon navedenog slijedi kontrola neurologa, kao i specijalista za fizikalnu medicinu. Ukoliko je uzrok navedenim bolovima određeno psihičko stanje, tada je važan pravilan psihoterapijski pristup. Navedeni bolovi se mogu liječiti i prirodnim putem. Potrebno je svakodnevno raditi na pravilnom držanju, na bolnom mjestu izmjenjivati tople i hladne obloge, ispijanje kave, masiranje ulja lavande ili paprene metvice na bolno područje, konzumacija čaja od đumbira i ružmarina.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu