Atelektaza – uzrok, simptomi, liječenje

Atelektaza - uzrok, simptomi, liječenje

Atelektaza - uzrok

Atelektaza se odnosi na respiratorni poremećaj u kojem alveole u plućima kolabiraju, što dovodi do potpunog ili djelomičnog kolapsa pluća. Zatvaranjem dišnih struktura dolazi do ozbiljnog oštećenja tjelesnih funkcija. Pluća se sastoje od alveola, malih vrećica koje su odgovorne za skladištenje udahnutog zraka, bogatog kisikom. Kako bi se odvijala izmjena između plućnih alveola i krvnih žila koje dopiru do njih, alveole moraju biti ispunjene zrakom bogatim kisikom. Kada se protok zraka u alveole smanji, to uzrokuje atelektazu. U situacijama kada su alveole zatvorene ne može se izvršiti pravilna izmjena plinova, pa dio pluća ili cijela pluća ostaju bez zraka, a tijelo prima manje kisika. Atelektaza može biti uzrokovana opstrukcijom dišnih putova ili pritiskom na vanjsku stranu pluća. Faktori rizika za nastanak atelektaze su: bolesti pluća, sluz koja začepljuje dišne ​​putove, dugotrajno mirovanje bez promjene položaja tijela, anestezija, strana tijela u dišnim putevima, tumori. Ali može se dogoditi i zbog utjecaja drugih problema, poput vode u plućima.

Atelektaza - simptomi

Kod osoba koje pate od atelektaze, kapacitet pluća je smanjen. Kada je dišni put začepljen, nema izmjene plinova između krvi i alveola, što utječe na njihovu kontrakciju. Kao rezultat toga, disanje osobe je ugroženo. Iako je ovo stanje koje se može liječiti, ono ovisi o nizu čimbenika koji ga uzrokuju. Postoji nekoliko vrsta atelektaza, od kojih svaka ima karakterističan uzorak. Atelektaze se dijele na opstruktivne i neobstruktivne uzroke. Kod opstruktivne atelektaze alveole kolabiraju zbog fizičke blokade protoka zraka, dok kod neobstruktivne atelektaze alveole kolabiraju zbog djelovanja drugih čimbenika. Opstruktivna atelektaza je najčešći tip i javlja se kao posljedica reapsorpcije plina iz alveola. Simptomi su različiti, a među najčešćima su kašalj, tahikardija, povišena temperatura, lučenje sekreta. Osim toga, ovo stanje može biti popraćeno otežanim disanjem, bolovima u prsima i kašljem. Manifestacije atelektaze ovisit će o uzroku, ali općenito uključuju bol u prsima, respiratorne infekcije, dispneju, smanjenu sposobnost širenja pluća i respiratorne poteškoće.

Atelektaza - liječenje

Za dijagnosticiranje atelektaze i utvrđivanje uzroka provode se određeni testovi, uključujući RTG prsnog koša. Na taj način mogu se utvrditi čimbenici koji vrše pritisak na pluća. Ostali testovi koji se koriste za ispitivanje dišnih putova uključuju CT skeniranje, ultrazvuk i oksimetriju. Liječenje ovisi o uzroku ovog problema. U odraslih, atelektaza u malom području pluća obično nije opasna jer pluća mogu nadoknaditi kolabirano područje, donoseći dovoljno kisika za funkcioniranje tijela. Ali ako je zahvaćeno veće područje pluća, to može biti kobno, posebno kod manje djece ili ljudi koji imaju neku drugu plućnu bolest. Kada je atelektaza povezana s ozbiljnim zdravstvenim stanjem, kao što je tumor, tada liječenje uključuje operaciju na zahvaćenom području ili kemoterapiju. U slučaju bakterijske infekcije indicirano je liječenje antibioticima i lijekovima koji olakšavaju iskašljavanje sekreta. Kako bi se smanjio rizik od atelektaze, treba se pridržavati nekih od sljedećih preporuka: primjena vježbi dubokog disanja, jer se na taj način pluća pune zrakom, više pažnje posvetiti infekcijama i bolestima dišnog sustava koje mogu pretvoriti u ozbiljne zdravstvene probleme.


Tagovi: