Hripavac kod odraslih – uzrok, simptomi, liječenje

Hripavac kod odraslih - uzrok, simptomi, liječenje

Hripavac kod odraslih uzrok

Hripavac ili magareći kašalj, stodnevni kašalj, kukurikavac, pertussis zarazna je bolest koja je uzrokovana bakterijom Bordatella pertussis. Zaraza se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje između deset dana pa u nekim slučajevima čak i četiri tjedna bez simptoma. Hripavac kod djece je puno opasniji nego hripavac kod odraslih jer su djeca slabijeg imuniteta, pa se stoga preporučuje cijepljenje djece, pa čak i trudnica kako bi se i nerođene bebe zaštitile.

Hripavac kod odraslih se javlja čak iako su cijepljeni no oslabljenog su imuniteta pa se može razviti vrlo ozbiljno bolesno stanje. Dok nije bilo cjepiva smrtnost od ove bolesti je bila puno veća, no danas je smrtnost značajno u padu upravo zbog cijepljenja.

Zaražena osoba kašlje danima, tjednima, u nekim slučajevima i mjesecima te svatko tko se nalazi u blizini zaražene osobe je u opasnosti da se zarazi. Bakterija Bordatella pertussis uzročnik ove bolesti se prenosi kapljičnim putem te je potrebno svakako da se zaražena osoba izolira kako ne bi zarazila osobe iz svoje okoline.

Hripavac kod odraslih simptomi

Prvi simptomi koji upućuju na hripavac se javljaju u nekim slučajevima i tri tjedna nakon doticaja sa zaraženom osobom, te početni simptomi su vrlo slični prehladi dok se hripavac razvija kroz svoje tri faze. Pojavit će se suhi kašalj, hunjavica, curenje nosa, kihanje, suzne i crvene oči, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, te blaga temperatura.

Prva faza se zove kataralna faza hripavca pri čemu se razvija bolest gornjih dišnih puteva, u kojoj je hripavac kod odraslih, ali i djece praćen kašljem koji ne prestaje, te je temperatura blago povišena. U drugoj fazi nakon dva tjedna paroksizmalnoj fazi kašalj je uzastopan, te će biti deset do petnaest iskašljavanja koja su uzastopna praćeno karakterističnim hripanjem, cijeli dan i noć. Bolesnik ne može doći do daha, te se uslijed naprezanja javlja pucanje krvnih žilica na licu i na bjeloočnicama i krvarenje iz nosa. Ova faza traje i do četiri tjedna, nakon čega nastupa rekonvalescentna faza u kojoj se hripanje smanjuje i intenzitet kašlja više nije toliko jak. Ova završna faza može trajati i dva tjedna što sve zajedno za bolesnu osobu utječe vrlo iscrpljujuće. Hripavac kod odraslih i kod djece može predstavljati vrlo ozbiljno stanje za cjelokupno zdravlje.

Hripavac kod odraslih liječenje

Kako bi se dokazalo da je bolest hripavac kod odraslih i kod djece potrebno je uzeti bris iz ždrijela i mikrobiološkom metodom testiranja potvrditi da se radi o hirpavcu. Hripavac kod odraslih se liječi antibioticima jer su antibiotici lijek koji uništava bakterije, a upravo bakterija je uzročnik ove bolesti. Osobama koje se nalaze uz zaraženu osobu također treba dati antibiotik kako bi se preventivno zaštitile.

Uz antibiotik, kašalj se može ublažavati biljnim preparatima ili sirupima koje ćete nabaviti u ljekarni, no ovi sirupi će vrlo malo pomoći kod hroptanja i uzastopnog kašlja. Lijek koji može liječnik propisati kako bi se olakšalo stanje uzastopnog kašlja je kortikosteroid.

Moguće je i da će se osobu poslati na davanje kisika, da će osobu hraniti nazogastričnom sondom jer je jako oslabljela, te će se davati parenteralno tekućine, a u najgorim slučajevima bit će potrebna intubacija i primjena mehaničke ventilacije. S obzirom da bolest traje i do dva ili više mjeseci vrlo je iscrpljujuća za organizam, a uzastopni kašalj može osobu dovesti do toga da ne može ništa ni jesti ni piti što će dodatno oslabiti tijelo.


Tagovi: